Uddannelse
I Radikal Ungdom tror vi på, at hele formålet med uddannelse er at understøtte en meningsfuld tilværelse gennem faglighed og dannelse. Som socialliberale mener vi, at alle individer har ret til fri og lige adgang til uddannelse uanset ophav. Uddannelse skal være nøglen til at bryde med social arv, det skal inspirere individer til at drømme, lade sig fordybe og motiverer til en faglig stolthed, uanset om du tager en boglig eller praktisk uddannelse. For os er uddannelse ikke et nulsumsspil, men en menneskelig nødvendighed af intrinsisk værdi. Derfor kæmper vi for mere uddannelse til flere - ikke færre!
Asger Holm Ørskov, uddannelsesordfører
Mail: asger@radikalungdom.dk
Tlf. 22 15 54 14
Fremhævet politik
-
Radikal Ungdom mener, at mål og målinger på daginstitutionsområdet skal være forankret i et børneperspektiv og understøtte børnenes trivsel og udvikling i fællesskaber, leg og læring. Vi mener, at det er vigtigt, at børn har ret til medbestemmelse og mulighed for at følge deres egne initiativer og interesser.
Derfor mener Radikal Ungdom, at:
Udviklingen af mål og målinger skal ske i samarbejde med pædagoger og pædagogiske ledere. Dette vil kræve investering i kompetenceudvikling og tilstrækkelig forberedelsestid.
Mål og målinger bør prioritere inklusion af alle børn samt tidlig identifikation og støtte til børn i udsatte positioner, så de kan deltage fuldt ud i fællesskabet og få den nødvendige støtte til deres udvikling.
Mål skal være fleksible og kunne tilpasses den enkelte institutions behov og ressourcer, hvilket vil styrke ejerskabet til målene og fremme en varieret pædagogisk praksis.
Ledelsen og pædagogerne i fællesskab skal træffe beslutninger om, hvilke metoder og aktiviteter der bedst understøtter målene. Dette vil sikre en bottom-up tilgang, hvor praksisinformerede beslutninger prioriteres.
-
Radikal Ungdom ønsker at indfører skattebetalt frokost i Folkeskolen. Børn har brug for sund og nærende kost for at være i trivsel og læringsmodtagelige. Det er ikke retfærdigt at dine muligheder for at være i trivsel eller modtagelig overfor læring er noget der bunder i dine forældres muligheder for at give dig sund og nærende kost med i madpakken.
-
Radikal Ungdom ønsker at indføre gratis menstruationsprodukter på alle offentlige danske uddannelsesinstitutioner.
Frygten for at bløde igennem distrahere mentalt fra undervisningen, og manglen på menstruationsprodukter og frygten for at bløde igennem kan i værste fald lede til, at mennesker med menstruation misser undervisning.
Uregelmæssige menstruationscyklusser er især udbredt de første par år, man har menstruation, og det er derfor særligt vigtigt, at de danske folkeskoler er særligt opmærksomme på at have gratis menstruationsprodukter på toiletterne.
-
Radikal Ungdom mener, at vi skal styrke tilbuddet til de elever, som har særlige behov, hvad end de er sociale eller faglige. Efter inklusionsloven blev vedtaget i 2012, har vi lukket 44 specialskoler og i stedet sat eleverne ind i den ordinære folkeskole eller oprettet specialklasser på folkeskolerne. Problemet er, at for mange børn med særlige behov ekskluderes fra det sociale fællesskab og inklusionen er langt hen ad vejen ikke lykkedes. Dette kommer til udtryk ved, at mange af børnene bliver stressede, udvikler spiseforstyrrelser og mistrives i undervisningen og i frikvartererne. Ønsket om at give alle børn, også børn med diagnoser, adgang til de social- og faglige fællesskaber, folkeskolen kan byde på, har haft en modsatvirkende effekt på mange børn med diagnoser.
Radikal Ungdom mener derfor, at:
Centralisering skal mindskes, når det kommer til beslutninger på specialområdet. Beslutningerne om, hvor barnet trives bedst, skal træffes af fagpersonalet, der omgås barnet dagligt.
Pengene skal følge eleven - også på tværs af kommunale grænser.
Der skal sættes flere penge af til specialskoler/specialtilbud og dygtiggørelse af de lærere, pædagoger og andet fagpersonale, som har med børnene at gøre dagligt.
Inklusion skal ikke ske for inklusionens skyld. Der skal ikke være et nationalt krav til, hvor meget inklusion der skal finde sted af børn med diagnoser i folkeskolen. Det er op til de, som er tæt på barnet, at vurdere hvorvidt barnet får gavn af at blive inkluderet i en ordinær folkeskoleklasse, og i hvilken grad denne inklusion skal finde sted.
Tolærerordningen bør i højere grad udbredes i de ordinære klasser, hvor elever med specielle behov er placeret.
-
Radikal Ungdom mener, at sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab (SSF) ikke er fyldestgørende, som det ser ud lige nu. SSF skal favne bredere og ikke blot lære eleverne om biologi og sex. Vi ønsker derfor at indfører normkritisk seksualundervisning. Derudover ønsker vi at give SSF et fast timetal fra 0.-9. klasse og på ungdomsuddannelserne, så undervisningen ikke falder mellem to stole, men rent faktisk bliver afholdt på alle årgange, hvilket ofte ikke sker i dag.
-
Radikal Ungdom mener, at danske folkeskoler skal have mulighed for at indføre tolærerordning. I dag skal den enkelte skole søge dispensation for at kunne indføre tolærerordning, selvom der er erfaringer med at det øger faglig udvikling og trivsel blandt eleverne. Ved at sikre muligheden for at den enkelte folkeskole kan indføre tolærerordning, giver vi de enkelte lærere mulighed for at tilrettelægge undervisningen således, at alle børn for den faglige og sociale hjælp, som det har behov for.
-
Over hver. 10. studerende på de videregående uddannelser har et handikap. Studerende med handikap har værre trivsel, højere dropout rate og større økonomisk usikkerhed.
Den gennemsnitlige ventetid for handikap SU er for høj. Dette kan skabe unødvendige økonomiske problemer og usikkerhed for den studerende. Oveni dette er det den studerende, som betaler for de lægeerklæringer og dokumentation, som uddannelsesinstitutionen finder nødvendigt for at tildele særlige vilkår såsom ekstra tid til eksamen, uanset hvor meget og hvor dyr dokumentation, uddannelsesinstitutionen må kræve.
Ventetiden på svar om særlige vilkår kan desuden strække sig over flere eksamensperioder, hvilket kan resultere i, at den studerende dumper flere forsøg uden nogensinde at få tildelt de særlige vilkår, som ville give den studerende lige muligheder for at bestå.
Derfor mener Radikal Ungdom
Den studerende skal max lægge ud for en lægeerklæring per sag. Såfremt uddannelsesinstitutionen finder det nødvendigt med yderligere dokumentation fx i form af endnu en lægeerklæring eller en speciallægeerklæring, skal uddannelsesinstitutionen betale dette ligesom arbejdsgiver gør.
Ved ansøgninger om særlige vilkår skal der være en konklusion indenfor 3 måneder eller max en eksamenssæson. Såfremt dette ikke kan overholdes, skal dumpede forsøg på den studerendes eksamener efter de 3 måneder slettes.
Såfremt en studerende med flere særlige vilkår kun kan få nogle af dem opfyldt til en given eksamen, skal den studerende informeres om dette på forhånd.
Ventetiden på handikap SU skal nedsættes til max 3 måneder.
Vil du også være en del af kampen for fri og lige adgang til uddannelse?
Meld dig ind i Radikal Ungdom her.