Kultur
Kulturpolitik er en grundlæggende ting for både dannelse og fællesskab. Kultur er et bredt begreb, og vi mener netop at denne diversitet og forskellighed i kulturen er en styrke, som vi skal sørge for står stærkt for alle de næste mange år. Radikal Ungdom kæmper for at kulturen udfordrer, inspirerer og samler os på tværs af samfundet.
Fremhævet politik
-
Det er vigtigt, at vores kulturliv repræsenterer det samfund vi lever i. Derfor er det vigtigt, at alle grupper i vores samfund finder emner og tematikker i kulturlivet, som de kan forholde sig til og spejle sig i. At målrette kunst til unge vil gavne både diverse kulturelle institutioner og unge mennesker. Ved at gøre op med forestillingen om, at nymoderne eller Instagram-kurateret kunst er lavkulturelt eller af lavere kvalitet, vil man kunne få unge til at engagere sig i et kulturliv, der desperat har brug for fornyelse.
Derfor mener Radikal Ungdom, at kulturministeriet skal oprette en pulje specifikt til kunst og kultur, der er målrettet unge mennesker.
-
I Radikal Ungdom ønsker vi at flere unge, uafhængigt af deres økonomiske kapital, skal have mulighed for at tilgå vores kultur.
Derfor mener Radikal Ungdom, at man skal indføre et kulturpas, som kan bruges i kulturlivet, men også i høj grad i foreningslivet - hvad enten det gælder sportsklubber, spejderforeninger eller politiske ungdomsforeninger. På denne måde kan man både styrke lokale foreninger, som har dalende medlemstal, og samtidig skabe fællesskab og kulturoplevelser for alle unge.
-
Danske skoler og gymnasier skal undervise i de danske forfattere og kunstnere, som de selv mener, giver mening for dem at undervise i. At rigidt regulere hvilke forfattere, der skal undervises i, er mere tvang og bringer ikke nødvendigvis bedre undervisning. De enkelte uddannelsesinstitutioner og de enkelte lærere skal være dem, der tilrettelægger den gode undervisning i dansk litteratur.
Vi anerkender, at der mangler kvinde- og minoritetsrepræsentation for bedst muligt at give en ensidig forståelse af dansk litteratur og dens mangfoldighed. Vi tror dog på, at lærere og skoler bedre kan implementere nye værker og forfattere, end staten kan.
Derfor ønsker Radikal Ungdom, at litteraturkanonen bliver afskaffet i det danske uddannelsessystem.
-
Public service er til for at udfordre danskernes viden og holdninger, så vi undgår ekkokamre og polarisering, men i stedet styrker sammenhængskraften.
Radikal Ungdom mener derfor, at:
Vi skal værne om armslængdeprincippet
public service-kontrakten bør baseres på brede politiske forlig forhandlet hver 5 år
public service-kontrakten bør forpligte DR til nuanceret og aktivt at dække de politiske processer i EU.
public service-medier må ikke forpligtes til at fremstille noget politisk motiveret billede af Danmark.
Fra Kulturprogrammet
-
Radikal Ungdom anser Danmarks Radio som en af de vigtigste garanter for den oplyste og demokratiske samtale og mener derfor, at DR er en legitim prioritering af offentlige midler. 94% af danskerne interagerer med DR, hvilket gør DR til et af de medier som, set i et globalt perspektiv, når bredest ud til den almene befolkning. Sådan et tal er ikke opnået i noget land uden stor grad af offentlig støtte til medierne. Radikal Ungdom mener derfor, at det niveau af folkeoplysning, der er nødvendigt for at opretholde demokratiet, nemmere kan opnås med et velfinansieret DR. Vi bør derfor investere i DR for at bringe institutionen tilbage på niveauet, som den havde før nedskæringerne i medieforliget af 2018.
Malika Rosenskjold, kultur-, ret- og ligestillingsordfører
Mail: malika@radikalungdom.dk
Tlf. 61 77 04 88
-
Dybdeborende journalistik er et offentligt gode, som i stigende grad er presset af digitale medier og clickbait nyheder. Særligt den journalistik, der retter sig kritisk mod offentlige myndigheder og ofte kræver meget forarbejde med aktindsigtsansøgninger og sagsgennemgang osv, er økonomisk udfordret.
Man kan ved at støtte disse medier sikre gennemarbejdet journalistik og mindske mængden af falske clickbait nyheder. Dette vil være med til at modarbejde den globale tendens i retning af polarisering, ekkokamre og mistillid.
Derfor mener Radikal Ungdom, at der frem mod 2030 bør uddeles en årlig demokratimilliard til uafhængige medier, der offentliggør publicistiske og dybdeborende nyhedsmateriale.
Denne skal gives gennem en ansøgningsproces fra et uafhængigt råd udnævnt af pressenævnet og folketingets ombudsmand. Bevillingen til rådet skal være 10-årig
-
Radikal Ungdom mener, at staten ikke skal diktere, hvad den danske kulturarv er. Netop dette er, hvad kulturkanonen gør. Den danske kulturarv er subjektiv og skal ikke defineres af et udvalg. Kulturen er et komplekst fænomen, og det er ikke en opgave for bestemte personer at bestemme, hvad der særligt er dansk kultur. Derfor kan et enkelt værk ikke fremhæves som særligt kendetegnede for dansk kultur.
Ens kulturelle præference bør således ikke ændre på ens forhold til Danmark, hvorfor Kulturkanonen ikke bidrager til at fremme den danske kulturarv. Altså giver det ikke mening, at kulturministeriet fremhæver bestemte værker som værende særligt danske.
-
Det er helt centralt at udvikle økonomiske og bureaukratiske rammer, som gør det muligt at understøtte den diverse kulturskabelse
Radikal Ungdom mener derfor, at der bør oprettes kulturråd i alle af Danmark Regioner. Kulturrådene skal bestå af de enkelte kommuner i regionens kulturrådsformænd, de større kulturinstitutioner, medlemmer af lokale kulturbestyrelser og har til opgave at skabe og koordinere tværkommunale initiativer, samt at forvalte økonomien omkring disse projekter.
Fra Kulturprogrammet
-
Det frivilligt organiserede sport og idrætsliv i Danmark er unikt og fortjener fortsat støtte, dog skal vi være åbne overfor nye sportsgrene - også indenfor den digitale verden
Radikal Ungdom mener derfor, at:
foreninger, der træner i Gaming og digital sport, skal have mulighed for at søge støtte, såfremt de på lige fod med andre sportsforeninger organiserer sig struktureret og demokratisk.
statslig støtte til E-sport skal kun gives i et omfang, der ikke er konkurrenceforvridende.
Fra Kulturprogrammet
-
De danske kommuner er ansvarlige for at fordele op mod 80% af de danske kulturmidler, ikke til de glamourøse begivenheder, men til det frivilligheds Danmark, der hver dag sikrer den lokale sammenhængskraft og udfylder danskernes behov for dannende samvær
Radikal Ungdom mener derfor, at
alle kommuner bør have forskellige kulturpuljer, hvor adgangskravene, dokumentationskravene og tidsfristen skal være afhængig af beløbet. Der skal i højere grad være mulighed for at ansøge om mindre beløb til mindre og kortvarige projekter.
kommuner bør stille en fastansat i kulturforvaltningen til rådighed, til at hjælpe foreninger med at navigere det kommunale bureaukrati og bygge bro mellem kommunen og lokale kulturskabere. Denne ansatte kan naturligvis også have andre arbejdsopgaver, der ikke omhandler de frivillige foreninger.
Fra Kulturprogrammet
Vil du også være en del af kampen for en dynamisk, dannende og divers kultur?
Meld dig ind i Radikal Ungdom her.