Udlændinge

Udlændingepolitikken er blevet et spørgsmål om, hvem der kan stramme mest. I Radikal Ungdom ser vi indvandring som et plus for vores samfund. Vi tror på, at Danmark har et internationalt og medmenneskeligt ansvar for at tage imod flygtninge, uanset om de flygter fra krig eller klimakatastrofer. Vi anerkender dog, at der kan opstå problematikker, men vi tror på at social støtte er løsningen, og ikke straf.

Lærke Lysdahl, social-, sundhed- og udlændinge-ordfører

Mail: laerke@radikalungdom.dk

Tlf. 41 31 91 43


Fremhævet politik

  • I Danmark har vi religionsfrihed, og man skal have ret til at gå klædt, som man ønsker uanset ens kulturelle og religiøse baggrund. Derfor er Radikal Ungdom modstandere af et forbud imod at bære religiøse symboler på uddannelsesinstitutioner og arbejdspladser med undtagelse af situationer, hvor det kompromittere evnen til sikkert at udføre ens funktion.

    Vi anerkender, at jobs som sygeplejerske eller soldat kræver uniformering, men vi prioriterer religionsfrihed over et ønske om streng uniformering. Som et kompromis opfodrer vi derfor arbejdspladser, som ønsker en streng uniformering, til at tilføje religiøse beklædningsgenstande i et design, som passer til funktionen, uniformeringen og ønske om ensformighed.

  • Radikal Ungdom mener, at flygtninge, der opholder sig på midlertidig opholdstilladelse, ikke skal kunne hjemsendes, selvom forholdene i deres hjemland ændrer sig til det bedre, hvis de er i beskæftigelse. Dette skal sikre, at Danmark ikke mister arbejdskraft, som der i øjeblikket er massiv mangel på. Samtidig sikrer det en tryg hverdag for de pågældende mennesker, som derfor ikke behøver være bekymret for pludseligt at blive sendt tilbage til deres hjemland.

  • I dag har immigranter ikke mulighed for at låne bøger på biblioteket. Dette er spild, fordi der går meget integration og kulturel udveksling tabt, når man ikke får adgang til basale institutioner såsom biblioteket på lige fod med danske statsborgere.

    Derfor mener Radikal Ungdom, at immigranter og asylansøgere, der har søgt opholdstilladelse eller asyl i Danmark, skal have mulighed for at benytte de offentlige biblioteker til at hjemlåne materiale derfra.

  • I Danmark er man uskyldig indtil andet er bevist. Det er et basalt retsstatsprincip. Desværre gælder dette princip ikke nødvendigvis for indvandrere og flygtninge, når de søger arbejde eller frivilligt arbejde, hvor de arbejder med i direkte kontakt med børn og unge. Hvis man er kommet til Danmark fra et land hvor ens fulde juridiske baggrund ikke kan indhentes, kan arbejdsgiver ikke indhente en fuld børneattest. Nogle arbejdsgivere godkender den rene men ufuldkomne børneattest. Nogle foreninger har lavet supervisionsordninger eller helhedsvurderinger. Men det er svært for små firmaer og foreninger at vide hvordan de må agere ift. dette tilfælde, og nogle vælger derfor ikke at ansætte dem. At give indvandrere og flygtninge mulighed for at deltage i foreningslivet er godt for alle; Det er godt for foreningerne, fordi de kan få flere frivillige, det er godt for børnene, da de kan få flere rollemodeller, og det er godt for integrationen. For erhvervslivet er der mulighed for at ansætte mere arbejdskraft, især i sektorer som sundhed, uddannelse og børnepasning, hvor der mangler folk.

    Radikal Ungdom mener derfor, at man lig folk født i Danmark skal antage indvandrers og flygtninges børneattester som rene.

  • Hjemrejseydelsen giver flygtninge et minimalt beløb at leve for om måneden. Bedre integration af flygtninge skabes ikke ved at reducere deres indtægt. Den store nedgang i flygtninges indtægt er en ny fattigdomsydelse, der ikke vil integrere, men marginalisere flygtninge. Flygtninge skal i stedet ligestilles med danske statsborgere på kontanthjælp.

    Derfor mener Radikal Ungdom, at selvforsørgelses,- og hjemrejseydelsen skal afskaffes.

  • For at forbedre muligheden for at tiltrække udenlandsk arbejdskraft ønsker Radikal Ungdom en mere liberal tilgang til immigration kombineret med en demand-tilgang. I lande med demand-tilgang gives opholdstilladelse på baggrund af, hvorvidt samfundet har brug for arbejdskraft i den relevante branche. Det varierer fra land til land, hvem der vurderer, om der er behov for arbejdskraften. Vi ønsker i vid udstrækning, at det danske marked selv regulerer dette behov, da det er den enkelte virksomhed, der har bedst mulighed for at vurdere, hvilken arbejdskraft den har brug for. Dette sker blandt andet ved at liberalisere rammerne for immigration.

    Radikal Ungdom ønsker, at:

    • Når en ikke-EU borger bliver tilbudt en permanent ansættelseskontrakt i Danmark, modtager vedkommende automatisk arbejds- og opholdstilladelse i 2 år. Tilladelsen forlænges hvert år med 2 år yderligere, hvis immigranten stadig er beskæftiget.

    • Immigranten bliver tilbudt permanent opholdstilladelse efter 3 år, hvis denne stadig er i beskæftigelse

    Fra programmet Tiltrækning Af Kvalificeret Udenlandsk Arbejdskraft

  • I dag skal man tjene 487.000 kr. årligt for at få lov til at arbejde i Danmark som udlænding. Vi mener, den nuværende beløbsgrænse er for høj ift. den løn, som danske virksomheder tilbyder for de stillinger, som de mangler arbejdskraft til.

    Radikal ungdom mener derfor, at beløbsgrænsen bør nedsættes til 325.000 kr.

    Fra programmet Tiltrækning Af Kvalificeret Udenlandsk Arbejdskraft

Vil du også være en del af kampen for en mere human udlændingepolitik?
Meld dig ind i Radikal Ungdom her.


Programmer