Social dumping

Indledning

Social dumping er, når lønmodtagere har løn- og arbejdsvilkår under landets niveau. Radikal Ungdom mener, at i skal sikre arbejdstagerne anstændige arbejdsvilkår ved at samarbejde på tværs af landegrænserne for at undgå social dumping. Udenlandske virksomheder og arbejdstagere er velkomne i Danmark såfremt den danske arbejdsmarkedsmodels regler bliver overholdt. Da social dumping er et stigende problem i Danmark, er det nødvendigt, at der bliver taget hånd om problemet nu frem for at lade det vokse. Dette er ikke blot for at sikre, at virksomhederne ikke snyder det danske skatte- og afgiftssystem, men også for at sikre god og lige behandling af udenlandsk arbejdskraft, så ingen, der tager arbejde i Danmark, bliver udnyttet. Dette program er Radikal Ungdoms bud på, hvordan vi kan mindste social dumping på de danske arbejdspladser.

Regler for udenlandske arbejdstageres virke i Danmark

Når en udstationeret arbejdstager leverer en tjenesteydelse i et andet land skal virksomheden, som udstationerer lønmodtageren, overholde nogle minimumsregler i værtslandet under udstationeringen. Det gælder bl.a. regler om arbejdsmiljø, arbejdstid, ferie, mindsteløn, m.v.. I Danmark betyder det, at overenskomstaftalen på det pågældende fagområde skal overholdes. Det synes vi i Radikal Ungdom er god praksis, men det er vigtigt, at man mindsker udnyttelsen af arbejdskraft.

Radikal Ungdom mener derfor, at:

  • Der skal indføres krav om, at udenlandske virksomheder skal kunne fremvise dokumentation overfor kontrolmyndighederne i form af f.eks. ansættelsesbevis med oplysninger omhandlende udstationeringen for de udstationerede lønmodtagere, f.eks. en A1-attest.

  • Virksomheder skal registreres hos Registret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT) [1]. Dette skal sikre lønmodtagernes rettigheder.

  • Oplysningerne i Registret for Udenlandske Tjenesteydere skal være tilgængelige for myndighederne og de danske fagforeninger.

  • Der skal oprettes en webservice/webside, der skal kunne hjælpe udenlandske virksomheder.

  • Registret for Udenlandske Tjenesteydere skal tilbyde vejledning om regler og lovgivning i Danmark samt oplyse om social sikring i værts- og hjemlandet.

  • Der skal være en maksimalgrænse for arbejdstid og en minimumsgrænse for hviletid, sådan som overenskomstaftalen på fagområdet påbyder.

  • Det skal sikres, at de udstationerede arbejdstagere får den mindsteløn og overtidsbetaling, som overenskomsten på fagområdet påpeger.

  • Virksomheder skal registreres i Registret for Udenlandske Tjenesteydere minimum en uge før modtagelsen af tjenesteydelser i Danmark.

Bedre fælleseuropæisk moms- og beskatningssystem

Ønsker en virksomhed at udbyde tjenesteydelser i Danmark, er det grundet Danmarks dobbeltbeskatningsaftaler med de enkelte lande nødvendigt at oplyse til SKAT, Registret for Udenlandske Tjenesteydere og eventuelt erhvervsstyrelsen hvilken slags virksomhed, der er tale om og hvor længe den forventer at opholde sig i landet. Ved fast driftssted i værtslandet, f.eks. en byggeplads, bliver der påkrævet begrænset skattepligt. Det samme gælder, hvis arbejdstagerne opholder sig i landet i mere end 6 måneder. Samtidig skal udenlandske virksomheder lade sig momsregistrere, hvis de har en årlig dansk omsætning, der overstiger 50.000 kr. VIES [2], som står får ”VAT Information Exchange System,” er det europæiske momsharmoniseringssystem. Systemet omfatter virksomheder med driftssted inden for EU og anvendes til udveksling af oplysninger samt til momsregistrering. Systemet skal opdateres, så det er muligt for myndigheder at indhente kontroloplysninger fra andre EU-lande om virksomhedens baggrund, momspligt, mv..

Radikal Ungdom mener, at:

  • En virksomhed skal være etableret i ét land. Hvis dette land ikke er et EU-land, er reglerne vedrørende arbejdskraftens fri bevægelighed ikke gældende. Derfor skal det vurderes, om virksomheden driver erhvervsvirksomhed i Danmark, eller om arbejdstageren er ansat hos en dansk virksomhed, for bedre at kunne vurdere, om det er virksomheden eller arbejdstageren, der skal beskattes og i hvilken grad.

  • En udenlandsk virksomhed, som midlertidigt leverer tjenesteydelser i Danmark, skal registreret i Registret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT)

  • VIES skal udvides med en database over europæiske virksomheders momsforhold.

Social sikring for udenlandske virksomheder og arbejdstagere i Danmark

Reglerne for arbejdskraftens fri bevægelighed, der er en central del af EU-samarbejdet, definerer, i henhold til det givne lands lovgivning, hvilken social sikring en arbejdstager har. Som udgangspunkt er en arbejdstager socialt sikret i det land, hvor vedkommende udfører arbejdet, men med den undtagelse, at man ved midlertidigt arbejde i et andet EU-land er sikret i sit værtsland. Eftersom hverken virksomheden eller virksomhedens ansatte er socialt sikrede i et andet land, skal arbejdsgiveren indbetale bidrag til ATP (arbejdsmarkedspensioner) [3] og AES (erhvervssygdomssikring) [4]. Hvis en arbejdstager i Danmark ønsker at modtage flere sociale sikringer end minimumskravet, kan de vælge at blive medlem af en dansk a-kasse, hvorved de sikres arbejdsløshedsforsikring. En A1-attest, som dokumenterer hvilket lands lovgivning om social sikring, der skal anvendes, skal være tilgængelig, hvis arbejdstager eller arbejdsgiver har den.

  • Radikal Ungdom mener, at:

  • Der skal etableres en kontrol, hvor myndighederne - specielt SKAT og arbejdstilsynet - styrker fokus på de brancher, hvor der har været flest overtrædelser blandt udenlandske virksomheder og arbejdstagere.

  • Der skal gøres en større indsats for at koordinere rådgivning og vejledning vedrørende danske regler og krav samt håndhævelsen af lovgivningen på området.

  • Fagbevægelsernes muligheder for at kræve en overenskomst skal forbedres. Arbejdsmarkedets parter skal have adgang til Det Indre Markeds Informationssystem, så fagbevægelsen nemmere kan få adgang til oplysninger om udenlandske virksomheder.

  • Samarbejde om inddragelse og udveksling af data på tværs af landegrænser skal forbedres.

  • Arbejdsklausuler skal moderniseres og at der skal fastsættes regler om bedre håndhævelse af arbejdsklausuler.

  • Der skal indføres ID-kort til arbejdstagere på bygge- og anlægs fagområde.

  • Der skal indføres en virksomhedsfinansieret forsikringsordning, der skal sikre lønmodtagere, der i arbejdsmarkedsretten for medhold i sager om lønsvindel, men ikke har mulighed for at få erstatning af arbejdsgiveren.

Henvisninger

[1] Registret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT) har til formål at give myndighederne bedre mulighed for at sikre håndhævelse af de regler, der gælder for udenlandske tjenesteydere og arbejdstagere, som opererer i Danmark.

[2] VAT Information Exchange System (VIES) er et elektronisk middel til at overføre oplysninger om momsregistrering (gyldigheden af moms-numre) for virksomheder, der er registreret i EU. EU kræver, at når varer eller tjenesteydelser handles inden for EU, skal moms kun betales i det medlemsland, hvor køberen er bosat. Af denne grund er det nødvendigt, at leverandøren har en nem måde at validere momsnummeret som præsenteres af køberen.

[3] ATP er en dansk pensionsopsparing, der sikrer, at man får lidt ekstra pension ved siden af sin folkepension. Gælder kun i Danmark. [4] AES udbetaler erstatning, hvis en arbejdstager for anerkendt en erhvervssygdom. Erhvervssygdomme adskiller sig fra arbejdsulykker - en arbejdsulykke sker pludseligt, mens en erhvervssygdom først viser sig efter længere tids påvirkning