Økonomi og Erhverv

Radikal Ungdom mener, at det danske skattesystem i dag er indrettet med alt for lidt fokus på den enkeltes muligheder. I stedet fokuserer det på en øvre ressourcestærk samfundsklasse.
Vi mener, at et retfærdigt skattesystem i langt højere grad bør fokusere på beskatningen af bolig, formue, arv og CO2e i stedet for mellem-, top- og toptopskat som tilfældet er i dag.

Ask Ellebjerg, økonomi- og erhvervsordfører

Mail: ask@radikalungdom.dk

Tlf. 42 23 66 27


Fremhævet politik

  • Radikal Ungdom mener, at det er forkert, at arv er afgørende for ens muligheder i livet. Derfor mener vi, at der skal være loft på hvor mange store summer man kan arve. 

    Dette arveloft skal være ens for familieejede virksomheder og privatpersoner, således at man ikke opfordrer til kunstige virksomhedskonstruktioner for at skatteoptimere.

    Dog mener vi, at man samtidig skal implementere og understøtte tiltag, der sikrer at det fortsat kan lade sig gøre at drive virksomhederne under privat ejerskab. Et godt eksempel herpå er henstandsordningen, hvor man kan udskyde sin skattebetaling op til 30 år. 

  • Det er ikke retfærdigt, at man som dansk statsborger, der endnu ikke har fået valgret, skal betale skat uden at være med til at bestemme, hvad pengene skal bruges til. Derfor mener Radikal Ungdom, at danske statsborgere skal fritages for at betale skat, indtil de har fået stemmeret. Og at man altså hverken skal betale arbejdsmarkedsbidrag eller indkomstskat før man er gammel nok til at stemme.

    Vedtaget HB1 2023

  • Registrerings- og periodisk ejer-afgift er en dårlig måde at beskatte bilismen. Den gør det dyrt at købe en bil og relativt billigere, jo mere man kører i den. 

    Radikal Ungdom mener derfor, at man skal omlægge registrerings- og periodisk ejer-afgift til en GPS-baseret roadpricing. På den måde kan man tage højde for, at de samfundsmæssige omkostninger ved bilisme - fx. kødannelse, støj og luftforurening - er forskellige alt efter hvor man kører. Således vil vi få en mere effektiv beskatning af biler, der i højere grad tager højde for bilismens omkostninger, men samtidig gør det lettere at have bil, hvor det er nødvendigt. 

    Vedtaget HB1 2023

  • I Radikal Ungdom mener vi, at man skal hæve ejendomsværdiskatten, så man betaler mere skat af værdien af sin bolig. Det mener vi, fordi skat på bolig generer skatteprovenu uden at mindske incitamentet til at arbejde. Desuden vil en øget ejendomsværdiskat også gøre det mindre attraktivt at bo i en bolig, der er større end man behøver, og dermed gøre det lettere for nye købere at komme ind.

    Vedtaget HB2 2022

  • Alle danske lønmodtagere indbetaler hver måned en del af deres indkomst til den statslige investeringsfond ATP til såkaldt 'Livslang pension'. Det giver god mening, at borgerne på denne måde selv bærer en del af ansvaret for at skabe fundamentet for en økonomisk bæredygtig pensionisttilværelse. Men det nuværende system begrænser danskernes frihed til selv at vælge, hvordan og af hvem deres pensionsopsparing skal forvaltes.

    Radikal Ungdom mener derfor, at danskernes pensionsmidler ikke længere skal være bundet til ATP, så den enkelte borger selv kan beslutte, hvordan og af hvem pengene skal forvaltes. Dermed vil de borgere, der ønsker det, få bedre mulighed for at sætte præg på vigtige forhold som risikovillighed, investeringstyper og bæredygtighed.

  • Radikal Ungdom mener grundlæggende at indkomstskat skal fylde mindre i det samlede skattesystem. Vi synes nemlig ikke, at man skal straffe folk for at gå på arbejde. Ved at gøre det mere attraktivt at arbejde vil man samtidig øge det strukturelle arbejdsudbud og dermed den samlede velstand.

    Derfor mener Radikal Ungdom, at top- og top-topskatten skal afskaffes, så alle har lige incitament til at arbejde - også dem med højere indkomster.

    Vedtaget HB1 2023

  • Radikal Ungdom mener ikke, at studerende skal holdes tilbage fra at tage et arbejde under deres uddannelse, fordi de måske risikerer at blive trukket i SU.

    Vi ser det som noget positivt, at studerende kan gå ud og få sig et arbejde og skabe sig kompetencer og kontakter til en fremtidig karriere uden at være bange for at miste SU’en.

    Desuden bør årsfribeløbet heller ikke begrænse studerende, som på grund af økonomiske behov er nødt til at arbejde ved siden af studiet for at få hverdagen til at hænge sammen.

    Vedtaget HB2 2023

  • Radikal Ungdom mener, at vi skal gøre op med den universelle folkepension og i stedet lave en differentieret folkepension, hvor de med størst nettoformue får de mindste ydelser. 

    Vi foreslår derfor en model, hvor folkepensionsydelser progressivt reduceres efter størrelse på nettoformue, hvor ydelsen vil frafalde helt for de ti procent af befolkningen med størst nettoformue. 

    Således vil vi samle folkepensionen i ét system og dermed udfase ældrechecken og samtidig lægge mere vægt på arbejdsmarkedspensioner som bærende kraft i det danske pensionssystem.

    Vedtaget HB4 2023

  • Økonomisk støtte til opstillede ved valg bør være gennemsigtigt. Støtte forvrider nemlig, hvem der fremtræder i medielandskabet under valg, og man kan potentielt købe sig til indflydelse. Vi ser også en omgåelse af de nuværende indberetningsregler ved at donere mange mindre beløb til forskellige dele af det samme parti.

    Derfor mener Radikal Ungdom, at:

    • Støtte til både personer og partier, der er på valg, på over 10.000 kr. om året skal offentliggøres i en database, senest seks uger efter støtten er givet.

    • Grænsen ændres til to uger, hvis der er udskrevet folketingsvalg, eller der er mindre end to måneder til et andet valg.

    • Mht. indberetningsreglerne skal alle donationer til kandidater og lokale partiforeninger tælles som et samlet beløb.

    • Danmarks Radio bør vise eventuel støtte i deres kandidatdatabase.

    Vedtaget HB3 2022

  • I Radikal Ungdom mener vi ikke, at der skal være skattemæssige fordele ved at være gift. Når man er gift, har man mulighed for at benytte sin partners uudnyttede personfradrag, både ift. indkomstskatten og beskatningen af aktier, man kan trække underskuddet fra sin partners skat, hvis man driver en personlig virksomhed med underskud, og man bliver trukket i offentlige ydelser, hvis ens partner har en fast indtægtskilde da man har gensidig forsørgerpligt.

    Dette ønsker vi afskaffet, så alle bliver behandlet som individer under dansk lovgivning. Da ægteskabet er en privat sag, skal staten ikke give incitamenter til, om man bliver gift eller ej. Ej heller burde det være noget resten af samfundet finansierer.

    Vi mener, at der skal være ens økonomiske spilleregler for alle, ligegyldigt om man er gift, kærester eller single. Vi ønsker dog ikke at afskaffe de skattemæssige fordele for ægtefæller og registrerede samlevende mht. arv.

Vil du også være en del af kampen for en økonomisk retfærdig fremtid?
Meld dig ind i Radikal Ungdom her.


Programmer