• Radikal Ungdom ønsker en afkriminalisering af alle narkotiske stoffer, hvorved det fortsat vil være ulovligt at sælge narkotika, men at besiddelsen bliver afkriminaliseret. Den nuværende restriktive lovgivning på området har spillet fallit samtidig med, at den ikke hjælper de udsatte stofmisbrugere. 

     

    En afkriminalisering af narkotiske stoffer skal følges op af en massiv satsning på bl.a. behandlingstilbud, rehabiliteringstilbud og forebyggelse af stofmisbrug. En stofmisbruger skal udelukkende betragtes ud fra et socialt og sundhedsfagligt perspektiv, hvor fokus skal være på, at de sociale myndigheder finder ud af, hvorledes den pågældende borger hjælpes bedst muligt. Ved gennemførelsen af en ny og moderne narkotikalovgivning er det oplagt at skele til Portugal, der i 2001 afkriminaliserede konsumeringen af narkotika med stor succes. Det problematiske stofmisbrug er faldet, antallet af skader og sygdomme i forbindelse med stofmisbrug er faldet og den portugisiske stat har i dag færre udgifter som følge af stofmisbrug end før afkriminaliseringen. 

  • Det danske kongehus er en institution, der strider mod de demokratiske værdier, Danmark står for. Ingen bør være født med større, grundlovssikrede rettigheder. Dette stemmer ikke overens med værdien om, at alle skal have lige muligheder.

    Derfor mener Radikal Ungdom, at det danske monarki skal afskaffes.

  • Det er vigtigt, at befolkningen skal kunne holde snor i magthaverne. Offentlighedsloven fra 2013 gør det sværere. Den øger afstanden mellem borgere og det politiske system, da den mørklægger store dele af kommunikationen mellem ministre og embedsværket og gør muligheden for agtindsigt ringere.

    Derfor mener Radikal Ungdom, at offentlighedsloven bør afskaffes. For gennemsigtigheden, for offentligheden og for borgerne.

  • Radikal Ungdom mener, at udenrigsministeriets sanktionsliste og den medfølgende mulighed for at udstede indrejseforbud på baggrund af religiøs forkyndelse skal afskaffes.

    Listen er kort samt lettere tilfældig og i nogle af tilfældene er de udtalelser, som ligger til grund for at være på listen gamle eller slet ikke forstyrrende for den offentlige orden. Med andre ord er den ikke særligt effektiv. Derudover forbyder listen folk adgang til alle 26 Schengen lande og sætter derfor et dårligt eksempel, som man kan frygte, at nogle illiberale regeringer vil bruge på en markant værre måde.

  • Straffelovens §136 stk. 2 og 3 gør det ulovligt at billige terror.

    I Radikal Ungdom mener vi, at den offentlige debat skal være fri. Vi vil hellere møde kontroversielle eller uinformerede holdninger med modargumenter og dialog, ikke med lov og straf.

    Derfor mener Radikal Ungdom, at vi skal afskaffe straffelovens §136 stk. 2 og 3.

  • I Danmark er der bestemte regler for, hvilke flag man må flage med. For eksempel må man ikke flage med udenlandske flag uden tilladelse fra politiet.

    Radikal Ungdom mener, at disse regler bør afskaffes. Splitflaget skal dog fortsat forbeholdes statslige myndigheder.

  • Radikal Ungdom mener, at maskeringsforbuddet bør afskaffes, idet forbuddet er iliberalt og fratager individet retten til at iklæde sig det tøj, man har lyst til. At iklæde sig beklædningsgenstande med religiøs tilknytning bør være legitimt i et liberalt demokrati, og Radikal Ungdom mener således ikke, at staten bør bestemme, hvordan individer vil udtrykke deres identitet gennem deres tøj. Maskeringsforbuddet, der reelt er et forbud mod burka og niqab, blev til i et ønske om at gøre op med den sociale kontrol, der eksisterer i visse minoritetsmiljøer. Radikal Ungdom anerkender disse problemer og mener, at de bør adresseres, men at maskeringsforbuddet rammer skævt i forhold til faktisk at løse de problemer, som det adresserer. Maskeringsforbuddet hjælper nemlig ikke de kvinder, som lever i miljøer med høj grad af social kontrol, men kriminaliserer kvinderne, hvad enten de bærer klædet af fri vilje eller som resultat af social kontrol, hvilket næppe løser de bagvedliggende problemer.

  • At tage stilling til organdonation, er vigtigere end hvilken stilling du tager overfor spørgsmålet. Retten til egen krop er den vigtigste ret, og derfor skal det ligge individer frit for hvor meget af deres krop, der må bruges til organdonation når de er afgået ved døden.

    Derfor mener Radikal Ungdom, at det skal være obligatorisk at blive stillet overfor spørgsmålet om organdonation første gang, du møder enten det offentlige sundhedsvæsen eller borgerservice efter du er fyldt 18 år. Denne beslutning kan til hver en tid omgøres, og muligheden for at registrere sin holdning på sundhed.dk skal forblive. Man skal forsat kunne aktivt tilmelde sig fra man er 15.

  • Telefoner og andre personlige devices er for mange en essentiel del af deres hverdag. Disse bruges til utroligt mange ting, og den information, der ligger på dem, kan fortælle rigtig meget om en person. Da denne hverdagselektronik er så privat for en borger, er det også vigtigt at beskytte indholdet på dem, hvis man vil beskytte folks privatliv. Men i dag har politiet og offentlige myndigheder lov til at få adgang til devices med private oplysninger.

    Derfor mener Radikal Ungdom, at ingen person nogensinde skal tvinges til at låse et device op for politiet eller en anden offentlig myndighed, ligesom politiet heller ikke skal have lov til at oplåse en telefon vha. dens fingeraftryksscanner og brug af vold. Særlig tilladelse kan dog gives af en domstol, hvis: 

     Der er konkret, begrundet mistanke for, at information på telefonen kan bruges til at forhindre personfarlig kriminalitet.

    At tilgå informationen på telefonen er afgørende og nødvendigt for at oplyse sagen.

    At kun det materiale på telefonen, som er strengt nødvendig for sagen, undersøges og lagres.

  • Radikal Ungdom mener, at det er en skændsel for retsstaten, at der fortsat sidder danske statsborgere i syriske fangelejre, som ikke bliver tilbudt hjemrejse med nærmeste familie. Foruden en risikovurdering fra PET og FE omhandlende risici ved fortsat at lade især børnene under 13 år forblive i fangelejre mener Radikal Ungdom, at det må være retsstatens pligt og ansvar at passe på landets statsborgere. Dette ansvar mener vi, at den danske stat forsømmer i et forsøg på at gøre et retspolitisk spørgsmål til et udlændingepolitisk spørgsmål. Da vi ikke er i besiddelse af efterretningsoplysninger vedrørende mødrenes potentielle sikkerhedsrisiko, kan vi naturligvis ikke redegøre for dem. Men da mødrene kun juridisk har fået frataget deres statsborgerskab, burde der gennemføres en retssag på dansk jord.

    Derfor mener Radikal Ungdom, at der bør tilbydes hjemrejse til de 3 danske børn i Al-Roj lejren, som fortsat sidder fanget. Vi mener også, at dette tilbud skal gælde for børnenes mødre og fædre.

  • Fotovogne er en ineffektiv måde at få borgere til at overholde fartgrænser på. Dette skyldes, at fotovogne jævnligt bliver flyttet, så det som bilist er nært umuligt at vide, hvor fotovognene befinder sig. Netop derfor er fotovogne blevet beskyldt for i højere grad at være en pengemaskine for staten end et reelt middel til at sikre, at bilister overholder fartgrænserne.

    Radikal Ungdom mener, at skiltede stærekasser har en bedre effekt. De permanente skiltede stærekasser er mere effektive, da de vil afholde borgerne fra at overskride fartgrænsen, da borgerne er oplyste om, at der står en stærekasse. Derfor skal der stilles skiltede stærekasser op på de mest udsatte strækninger, hvor der i dag benyttes fotovogne. Enkelte fotovognene skal stadig benyttes på de øvrige strækninger for at sikre, at borgerne overholder fartgrænserne de steder, hvor der ikke opstilles skiltede stærekasser.

  • I Radikal Ungdom mener vi, at mennesker med handicap skal have lige adgang til demokratiet. Sådan som det er nu, har mange mennesker med handicap udfordringer, når de skal ned til stemmeurnerne og stemme. For blinde og svagsynede ligger problematikken i, at der ikke ligger de hjælpemidler fremme, som de har brug for til at kunne stemme. Mange mennesker med handicap, der sidder i kørestol, har desuden oplevet, at de ikke har kunnet få lov til at stemme, fordi deres valgsted ikke var handicaptilgængeligt. Dette er dybt problematisk, og som en kommunal opgave burde kommunerne have taget teten.

    Derfor mener Radikal Ungdom, at alle kommuner så vidt muligt skal stille hjælpemidler til rådighed, der muliggør valghandlingen for alle eller oprette et handicapvenligt valgsted.

  • Retten til at “blive delagtiggjort i videnskabens fremskridt og dens goder” er sikret i FN’s menneskerettighedskonventions artikel 27. Denne ret burde inkludere at tilgå resultater og viden fra offentligt finansieret forskning.

    Vi støtter op om EU’s open access-strategi, men ønsker, at Danmark selv skal gå forrest i kampen.

    Derfor mener Radikal Ungdom, at al ikke-sikkerhedsrelateret forskning finansieret af offentlige danske midler skal være gyldent Open Access-certificeret. Dette betyder, at forskningen fra dens udgivelse er offentlig tilgængelig uden nogen form for betaling eller forbehold.

  • Ophavsret giver monopol på at udgive værker i en vis periode. Det giver kunstnere større incitament til at skabe noget, men begrænser kraftigt, hvor meget andre kunstnere kan gøre brug af værket. I tidens løb er mange værker blevet til som genfortællinger eller variationer af andres eller ved genbrug af karakterer fra andre historier. Dette er næsten umuliggjort af den nuværende ophavsretslovgivning. Patenter gælder til gengæld kun i 20 år, fordi vi ved opfindelser anerkender fordelene ved at genbruge andre folks arbejde. Ophavsretsloven skal ændres, så den i højere grad opnår sit formål med at fremme kreativitet.

     

    Derfor mener Radikal Ungdom, at Bern-konventionen skal ændres, og ophavsretsperioden ændres til 20 år efter offentliggørelse. Indehavere af ophavsret, som får deres ophavsret væsentligt forkortet ved dette forslag, skal være berettigede til en rimelig kompensation.

  • Politiet skal benytte sig af kropskamera, når de patruljerer. Politiet har et voldsmonopol i vores samfund, og der har været op til flere episoder, hvor borgere mener, at de er blevet udsat for politivold eller chikane af politiet. I flere tilfælde ender forbipasserende borgere med at optage episoder med politiet. Ved kropskamera hos politiet, bliver politibetjente altid nødt til at agere forsvarligt, da konkrete beviser for både for civile og politiet bliver tilgængelige. 

  • Radikal Ungdom mener, at ofre og folk, som frifindes i kriminalsager, har ret til at få artikler anonymiseret, altså at få fjernet deres navne og billeder fra medier efter sagens afslutning. Ofre kan have et ønske om, at enkle begivenheder ikke definerer offentlighedens opfattelse resten af deres liv, og frifundne skal have mulighed for i højst mulig grad at gå tilbage til deres normale liv. I tilfælde, hvor ofret er afgået ved døden eller mindreårig, skal de pårørende have mulighed for at få det fjernet.

  • Radikal Ungdom mener, at ungeindragelse er essentielt for det danske demokrati. For at sikre, at magthaverne hører de unges stemmer, mener vi derfor, at hvert ministerium skal nedsætte et ungeråd - efter ungeklimarådsmodellen - der skal vejlede hver minister om spørgsmål inden for deres område. Rådene skal nedsættes af DUF og ungdomspartierne, så de består af unge med ungdomsmandat. Dette vil også styrke de politiske ungdomsforeninger i Danmark, der er historisk pressede på medlemstal, og gøre Danmark til et foregangsland, når det kommer til demokratisk ungeindragelse i folkestyret.

  • Da man i sin tid skrev den danske grundlov, var det umuligt at forudse, hvordan verden har forandret sig, hvor naturen og menneskelige levevilkår er truet. Den menneskeskabte klima- og biodiversitetskrise betyder, at ting som ren luft og rent vand, ikke er en selvfølge længere.

    Radikal Ungdom mener derfor, at borgerne i Danmark skal have rettigheder grundfæstet i grundloven, der sikrer adgang til bl.a. et sundt miljø, adgang til rent drikkevand og ren luft. Ved at indskrive grønne paragraffer i grundloven, skaber vi en kontrakt til fremtidens generationer om et mere bæredygtigt Danmark.

  • Brug af fængselsstraf er et nødvendigt onde, idet denne hårde sanktionsform tjener et reelt og legitimt formål ved at bidrage til at fastholde en stabil og pålidelig retsorden. Samtidigt må det dog fastholdes, at brugen af fængselsstraf beviseligt er med til at øge kriminaliteten i Danmark - idet fængselsdømte har større sandsynlighed for at begå ny kriminalitet end personer, hvis domme fuldbyrdes af andre sanktioner. Radikal Ungdom mener derfor, at mængden af domme, der fuldbyrdes med korte fængselsstraffe (3 - 6 måneder) bør reduceres markant. Dette kan opnås ved at ændre loven således det ikke længere er muligt at idømme fængselsstraf for simpel vold ved første overtrædelse. Simpel vold (defineret i straffelovens § 244, stk. 1) omfatter primært lussinger, slag og kast med ufarlige objekter , der ikke efterlader ofret med varige mén. Idet der derfor stadig er behov for straf af en art, bør forbryderne i stedet straffes ved fodlænke-, betingede domme, vilkår om tilsyn, samfundstjeneste og bøder.

  • I dag må man bestå sin køreprøve når man er 17 år, og dermed lever man altså op til de krav, der er for at være bilist. Grænsen for, hvornår man må køre bil alene skal ikke afhænge af ens alder, men af, hvornår man må bestå sin køreprøve. Dette vil også give en endnu større frihed til unge, som bor uden for storbyerne.  

    Radikal Ungdom mener derfor, at 17-årige skal have ret til at køre bil alene. Således at de har samme rettigheder som alle andre bilister, som har bestået deres køreprøve og fået kørekort.

  • Alle har ret til eget liv. Passiv dødshjælp er allerede lovligt, men der eksisterer en gråzone, som vi burde tage stilling til. Patienter der lider og som ønsker at modtage aktiv dødshjælp, skal have muligheden for at få dette fra en læge

    Radikal Ungdom mener derfor:

    • Aktiv dødshjælp skal være tilladt i tilfælde, hvor patienten lider under uhelbredelig konstant og ubærlig fysisk lidelse. Såfremt patienten er mindreårig, skal patienten have sine forældres eller værges samtykke.  

    •  Lægen skal være overbevist om

      • Patientens samtykke er frivilligt, velovervejet og informeret ift. symptomdæmpende behandlingsmuligheder eller manglen derpå.  

      • Have skriftligt konsulteret mindst en anden uafhængig læge, som skal være enig i patientens tilstand

    Læger og andet sundhedspersonale skal have retten til at sige fra i at deltage i aktiv dødshjælp.

  • Radikal Ungdom mener, at cannabis skal legaliseres. Det kan ikke benægtes, at cannabis er et potentielt skadeligt stof, dog er det ikke nødvendigvis mere skadeligt end eksempelvis alkohol og tobak. Ud fra princippet om frihed under ansvar skal vi hellere oplyse borgerne om, hvilke konsekvenser et forbrug af cannabis har, snarere end at forbyde det. Desuden vil det bringe misbrugere af cannabis tættere på behandlingssystemet, hvis det legaliseres, fordi folk i mindre grad vil frygte at gå til myndighederne med deres problemer. Derfor kan en legalisering også skifte fokus over på at hjælpe misbrugere. Derudover vil en legalisering af cannabis være med til at fratage kriminelle organisationer en af deres primære indtægtskilder og derved være med til at nedbringe kriminaliteten.

  • Snus er et tobaksprodukt med rusmiddel status. Det er indskrevet i EU’s tobaksdirektiv, at snus ikke må sælges i EU lande. Dog har Sverige et forbehold, der sikrer at de må producere og sælge snus. Snus blev tidligere beskrevet som kræftfremkaldende, og det skulle fremgå på selve produktet, men dette blev ændret i 1999. I Danmark må der sælges det, som kaldes skåret portions tyggetobak. Det er semantik, der er den eneste væsentlige forskel mellem det og det produkt, som kaldes snus.

     

    Radikal Ungdom mener derfor, at snus bør kunne produceres og sælges i Danmark på samme vilkår som rygetobak. Derudover skal der ligesom i cigaretter være krav om den maksimale dosis, som frigives i koppen. Den danske stat mister en betydelig økonomisk mulighed for skatter og afgifter, når rigtig snus importeres ulovligt fra Sverige. Derudover mener vi, at mennesker er frie til selv at bestemme, hvilket rusmiddel de ønsker at benytte. Der er også visse negative eksternaliteter, som undgås ved brug af snus frem for rygetobak. Der findes ikke “passiv snusindtagelse”. Dermed ikke sagt, at snus skal anses for sundt på nogen måde, og ligesom alle andre tobaksprodukter skal potentielle sundhedsrisici fremgå på produktet.

  • Radikal Ungdom mener, at tiggeri ikke bør være kriminelt. Man skader ikke andre ved at tigge.

    Radikal Ungdom anerkender dog også, at lovliggørelse af tiggeri kun er symptombehandling, når det kommer til hjemløse og andre udsatte borgere. Flere ressourcer skal derfor afsættes til kortvarig hjælp f.eks. varmestuer og langvarig hjælp såsom behandling af underliggende psykiske og fysiske sygdomme.

  • Radikal Ungdom er modstandere af overvågning gennem ansigtsgenkendelse, da det er et brud på det frie individs bevægelse og derfor et brud på basale frihedsrettigheder. I Danmark har vi allerede 300.000 overvågningskameraer i det offentlige. En øget mængde overvågning, og mere frihedsberøvende overvågning som ansigtsgenkendelse, vil mindske den enkeltes frie bevægelighed, og netop derfor er Radikal Ungdom imod brugen af ansigtsgenkendelse. Langsomt er der indført mere og mere overvågning i Danmark, og hvis vi begynder at implementere ansigtsgenkendelse som et nyt overvågningsformat, rykker vi os blot tættere på et totalitært overvågningsregime.

  • Som det er nu, rejser kun Højesteretten sager om evt. forfatningsstridigheder, men kun ganske sjældent og ofte i forbindelse med civile søgsmål. Det vil derfor øge retssikkerheden, hvis der bliver oprettet en forfatningsdomstol (evt. med forbindelse til Højesteretten), som skal kontrollere, hvorvidt vedtagen lovgivning er i overensstemmelse med Grundloven og internationale konventioner, Danmark er tilsluttet.

    Derfor mener Radikal Ungdom, at der skal oprettes en dansk forfatningsdomstol, der skal kontrollere, om en lov eller praksis i den offentlige forvaltning er forfatningsstridig. Dommerne skal udpeges efter en administrativ procedure, hvor udelukkende merit er en faktor.

  • Etisk Råd har til opgave at vejlede Folketinget om etiske problemstillinger. De udarbejder anbefalinger på en lang række etiske områder. I Radikal Ungdom mener vi dog, at det ville være mere demokratisk at lade etiske overvejelser ligge hos de folkevalgte politikere. 

     

    Ansvaret for svære etiske beslutninger skal ikke kunne fralægges på et udpeget råd, som danskerne ikke har indflydelse på, men tages af dem, som befolkningen kan holde ansvarlige ved valg. Derudover er netop etik et område, hvor det ofte er svært at udpege entydige rigtige svar, hvorfor vi finder det problematisk at lade en lille gruppe menneskers holdning veje tungere end andres.

    Derfor mener Radikal Ungdom, at Etisk Råd skal reformeres, så de stadig kan redegøre for mulige etiske dilemmaer på f.eks. sundhedsområdet, men ikke kommer med anbefalinger, hvor de vurderer hvilken løsning, der er mest rigtig.

  • Radikal Ungdom mener, at retssystemet eksisterer for at forhindre kriminalitet og rehabilitere kriminelle. Med udgangspunkt i en anerkendelse af lovbryderes medmenneskelighed ønsker vi ikke at straffe for straffens skyld, men for at opretholde retsstaten, resocialisere lovbryderne i samfundet og forhindre ny kriminalitet. Dette mål nås bedst, når fængslede har mulighed for på forskellig vis at komme tilbage i samfundet fx gennem uddannelse.

    Et behov for at opnå retfærdighed ved at straffe lovbrydere er naturligt og forståeligt, men fokus bør være på at forhindre kriminalitet og give mennesker muligheder – og det bidrager hårdere straffe af forbrydere grundlæggende ikke til.

  • Sessionslogning betyder, at telefonselskaber og internetudbydere er forpligtet af loven til at registrere og gemme oplysninger om alle borgernes digitale aktiviteter, såsom IP-adresse, besøgte hjemmesider og servere, men også telefonaktivitet som SMS og opkald. Tidligere har udbydere været forpligtet til at foretage denne sessionslogning generelt, men den foretages nu blot undtagelsesvist i perioder, hvor der foreligger tilstrækkeligt konkrete omstændigheder, der giver anledning til at antage, at Danmark står over for en alvorlig trussel mod den nationale sikkerhed.

    Radikal Ungdom mener, at sådan systematisk overvågning ikke hører til i et frit demokrati som det danske. Radikal Ungdom mener derfor, at sessionslogning af almindelige borgere skal stoppes.

    Ønsker politiet eller andre organer at overvåge en mistænkt eller kriminel på nettet via sessionslogning, skal der indhentes en dommerkendelse. Finder man ikke den overvågede skyldig, skal al indhentet data slettes.

  • Vores demokrati bliver stærkere, jo flere, der deltager aktivt i det, og jo flere, der er med til at påvirke de beslutninger, som tages på vores alles vegne, men samtidig er den generation, som skal leve længst med konsekvenserne af nutidens politik – den unge generation – en demografisk og demokratisk minoritet; at sænke valgretsalderen vil derfor skabe en bedre balance mellem yngre og ældre generationers demokratiske indflydelse. Desuden peger forskning på, at jo tidligere unge stemmer, jo sikrere er deres valgdeltagelse resten af livet. På den måde vil en lavere valgretsalder også være med til at fremtidssikre vores demokrati, som vi aldrig må tage for givet.

    Derfor mener Radikal Ungdom, at valgretsalderen skal sænkes til 15 år ved alle valg i Danmark.

  • Der er en seksuel minoritet, der tænder på mindreårige. Langt størstedelen af disse mennesker begår aldrig en alvorlig forbrydelse, men for at sikre, at så få som muligt begår overgreb på mindreårige, kan andre remedier sættes i brug for at klinisk pædofiles seksuelle behov til dels bliver opfyldt. Dermed undgår man overgreb på børn, og det kan afhjælpe den følelse af skam, som man kan føle som pædofil.

    Derfor mener Radikal Ungdom, at det skal være lovligt at benytte lolitadukker udformet som børn i forløb hos eks. en psykolog.

  • Radikal Ungdom mener, at der skal foretages en prioriteret undersøgelse af Samsam-sagen. Dette kunne for eksempel ske i form af en granskningskommission. 

    Den danske statsborger Ahmed Samsam blev i juli 2018 idømt 8 års fængsel i Spanien for at have kæmpet for Islamisk Stat. Han skulle dog angiveligt have gjort dette på et påbud fra danske myndigheder. Derfor mener vi i Radikal Ungdom, at den danske stat har til ansvar for, at få undersøgt og afsluttet sagen, således Danmark ikke svigter en dansk statsborges retssikkerhed.

  • Staten skal ikke kunne bestemme, hvordan du udtrykker dig, når det ikke skader nogen. Lige nu er det ulovligt for tatovører at tatovere folk på deres ansigt og hænder, selvom de er myndige og ønsker det. Det er absurd, at staten skal bestemme over vores krop, hvis det ikke går ud over andre. 

    Radikal Ungdom mener derfor, at tatoveringsloven skal ændres således, at tatovører gerne må tatovere på hænder, hals og i hoved på folk over 18 år, der ønsker dette.  

Her ser du Radikal Ungdoms holdninger til en række retspolitiske spørgsmål.
I bunden af siden finder du vores programmer, som er længere uddybninger af Radikal Ungdoms politik.

Retspolitik


Programmer