Ligestillingspolitik


Her ser du Radikal Ungdoms holdninger til en række retspolitiske spørgsmål.
I bunden af siden finder du vores programmer, som er længere uddybninger af Radikal Ungdoms politik.

  • Titlerne Frøken, Frue og Herre er et unødvendigt levn fra fortiden, som ikke er i tråd med det samfund, vi lever i i dag. Titlerne har som funktion at fortælle en persons juridiske køn, og for juridiske kvinder om de er gift. Det offentlige kan sagtens kommunikere til borgerne uden brug af titlerne. Faktisk ville de være mere i øjenhøjde med det enkelte menneske ved kun at tiltale personen ved dennes navn.

    Derfor mener Radikal Ungdom, at titlerne Frøken, Fru og Hr ikke længere bør bruges nogle steder i den offentlige sektor.

  • De unge flytter til de store byer, og store dele af Danmark bliver afbefolket. For at løse dette har man valgt at flytte uddannelser ud af de store byer. Radikal Ungdom mener, at man i stedet burde give de unge muligheden for at bo udenfor de store byer mens de studerer i de store byer. Et vigtigt element i det er, at mange unge på SU ikke har råd til en bil.

    Derfor mener Radikal Ungdom, at man skal udvide det offentlige transportnet uden for de store byer, ikke bare for de unge, men også for de ældre, der ikke længere kan køre, og ikke mindst også for at give hele Danmark et grønt alternativ til privatbilisme.

  • Radikal Ungdom mener, at ingen jobs burde have dispensation fra ligebehandlingsloven; heller ikke præsteembedet. Ligebehandlingsloven er den lov, som gør det ulovligt at nægte at hyre folk på baggrund af deres køn, men igen og igen er der blevet dispenseret for præsterne. Radikal Ungdom tager stærkt afstand fra ideen om at eksludere kvinder på denne måde, også selvom at det handler om tro.

  • Radikal Ungdom mener, at drenge skal inkluderes i straffelovens forbud mod ikke-medicinske indgreb i kønsorganer og derfor beskyttes mod omskæring. I Radikal Ungdom tror vi på individets absolutte frihed til at vælge sin egen religion. Dette inkluderer, at individer, vi betragter som umyndige, beskyttes mod religiøse indgreb, der mærker dem for livet. Ikke-medicinsk omskæring er et sådant, uanset om den foretages på piger eller drenge. Vi mener, at valget om på den måde at amputere funktionsdygtige dele af kroppen af religiøse årsager skal ligge hos den enkelte - ikke hos dennes forældre. Dette bør gælde for alle irreversible indgreb - uanset barnets køn.

    For at undgå en stigning i uautoriserede omskæringer - ofte kaldet “køkkenbordsomskæringer” – samt andre negative sociale konsekvenser som et forbud vil kunne medføre, skal der være en periode mellem forbuddets vedtagelse og dets implementering, hvor myndighederne gennem bl.a. forebyggelses- og oplysningsinitiativer skal forsøge at imødegå og modvirke de problemer, således at den negative slagside ville blive minimal.

  • Selvom mænd frit kan gå topløs i det offentlige rum, risikerer kvinder at få en bøde for blufærdighedskrænkende adfærd for samme opførsel. Selvom loven er ens for alle køn, bliver kvinden behandlet anderledes. Kvindens anatomi bliver censureret på sociale medier, hvilket kan begrænse den offentlige debat og er hermed en krænkelse af ytringsfriheden.

    Derfor mener Radikal Ungdom:

    • Straffelovens paragraf 232 skal konkretiseres, så det fremgår, at en topløs kvinde i offentlige rum ikke kan betragtes som blufærdighedskrænkende.

    • Ligestillingsloven skal have indskrevet, at det er imod loven at diskriminere mellem det mandlige og kvindelige bryst.

    • Danmark skal kræve, at større sociale medier, såsom Facebook, ikke må censurere topløse billeder uden pornografisk formål. Mindre, lukkede sociale medier til specifikke målgrupper undtages, da disse ikke ses for at være i den offentlige debat.

  • I Radikal Ungdom mener vi, at mennesker med handicap skal have lige adgang til demokratiet. Sådan som det er nu, har mange mennesker med handicap udfordringer, når de skal ned til stemmeurnerne og stemme. For blinde og svagsynede ligger problematikken i, at der ikke ligger de hjælpemidler fremme, som de har brug for til at kunne stemme. Mange mennesker med handicap, der sidder i kørestol, har desuden oplevet, at de ikke har kunnet få lov til at stemme, fordi deres valgsted ikke var handicaptilgængeligt. Dette er dybt problematisk, og som en kommunal opgave burde kommunerne have taget teten. 

    Derfor mener Radikal Ungdom, at alle kommuner så vidt muligt skal stille hjælpemidler til rådighed, der muliggør valghandlingen for alle eller oprette et handikapvenligt valgsted.

  • Det går trægt med internationale fremmedadoptioner. Mange er på venteliste, en del må opgive drømmen - og det samlede antal af internationale adoptioner til Danmark er jf. Ankestyrelsen kraftigt faldende. Det sidste årti har det i Danmark været lovligt for par med seksuelle minoriteter at fremmedadoptere børn på lige fod med heteroseksuelle. Dog er der kun 2 ud af de over 30 lande som Danish International Adoption (DIA) samarbejder med, som tillader bortadoption til par af samme køn, Colombia og Sydafrika.

    Derfor mener Radikal Ungdom:

    • DIA bør indsamle oplysninger vedrørende sundhed, økonomi, bopæl og seksualitet hos alle ansøgere til international adoption i Sydafrika og Colombia og notere det udenlandske adoptionsbureau, ventetid før adoptionen blev gennemført eller begrundelsen for afvisning af ansøgeren. Med en sådan kortlægning af internationale adoptioner i disse lande kan man påvise eventuel diskrimination af par af samme køn.

    • Den danske regering bør mødes med ministrene ansvarlige for internationale adoptioner i de andre EU-lande, der har lovliggjort homo- og biseksuelle adoptanter. Der bør opfordres til, at landenes regeringer kortlægger de internationale adoptioner i Sydafrika og Colombia for at påvise eventuel diskrimination af nonheteroseksuelle og dermed lægge fælles pres på de lokale myndigheder.

    • DIA skal udforme en pjece henvendt til par af samme køn vedrørende international adoption og indeholdende oplysninger om muligheden for at blive plejeforældre.

  • Stealthing er en alvorlig seksuel krænkelse, hvor en person fjerner kondomet under samleje uden, at den anden person samtykker til dette. I forvejen har vi en samtykkelov, hvor udgangspunktet altid er, at sex er baseret på samtykke. Det skal lovgivningen vedrørende andre seksuelle krænkelser selvfølgelig også afspejle. Derfor mener Radikal Ungdom, at straffelovgivningen bør specificeres, så der tilføjes en ny paragraf i straffeloven, der kriminaliserer Stealthing. I forbindelse med lovændringen, bør det desuden undersøges og overvejes nærmere om der findes lignende handlinger, som bør kriminaliseres.

  • I dag er de tal, vi har på falske anmeldelser af voldtægter både forældede og ikke lavet med udgangspunkt i en tidssvarende forståelse af voldtægtsbegrebet og typiske offer-reaktioner. De tal, vi bruger i dag, er fra det kriminalpræventive råd og er udarbejdet i 2009 med udgangspunkt i statistik fra 2002. Falske anmeldelser af voldtægt er et emne, som jævnligt optræder i den offentlige debat, og netop derfor er det vigtigt, at vi kan tage udgangspunkt i en tidssvarende og metodisk gennemarbejdet undersøgelse.

    Derfor mener Radikal Ungdom, at der skal igangsættes en undersøgelse, der giver et mere retvisende billede af omfanget af falske anmeldelser af voldtægt.

  • Staten skal ikke kunne diktere dit liv under påskud af at kunne beskytte landet senere hen. Værnepligten i dag er forældet og sørger ikke for bedre beskyttelse af landet, da meget få videreuddanner sig. Man bliver ikke en bedre soldat af at være tvunget til at blive det. Vi skal sørge for et stærkt og effektivt forsvar, som er lige for alle! I dag er langt de fleste af de værnepligtige også frivillige. I stedet skal vi lægge vores kræfter i at forbedre kulturen i forsvaret og at udvikle udstyr, der ikke kun er skabt ud fra en mandlig model.

  • CPR-nummeret er forældet og usikkert, da man i dag kan finde frem til en persons CPR-nummer online ved blot at kende personens navn og fødselsdato. CPR-nummeret kan derfor alt for let anvendes til at få indsigt i personlige informationer eller til misbrug og identitetstyveri af særligt grov karakter. CPR-nummeret skal derfor udskiftes med en mere moderne løsning, der tager højde for disse problemstillinger.

    Radikal Ungdom mener derfor, at:

     Borgere skal kunne anmode om et nyt personnummer, der hverken indeholder fødselsdato eller køn.

    De nuværende CPR-numre skal udfases til fordel for personnumre, der ikke indeholder fødselsdato eller køn i takt med, at folk udskifter deres pas, kørekort og sygesikringsbevis.

  • Radikal Ungdom mener, at ungeindragelse er essentielt for det danske demokrati. For at sikre, at magthaverne hører de unges stemmer, mener vi derfor, at hvert ministerium skal nedsætte et ungeråd - efter ungeklimarådsmodellen - der skal vejlede hver minister om spørgsmål inden for deres område. Rådene skal nedsættes af DUF og ungdomspartierne, så de består af unge med ungdomsmandat. Dette vil også styrke de politiske ungdomsforeninger i Danmark, der er historisk pressede på medlemstal, og gøre Danmark til et foregangsland, når det kommer til demokratisk ungeindragelse i folkestyret.

  • Selvom mange ikke længere tror på myten om “jomfruhinden”, er der stadig en minoritet af kvinder i Danmark, som får konstrueret en kunstig hymen hos lægen, fordi de frygter en social udskamning, hvis den ikke er intakt. Selvom Radikal Ungdom på ingen måde sympatiserer med dogmet og den sociale kontrol, der ligger bag indgrebene, hjælper man heller ikke de udsatte kvinder ved at kriminalisere dem eller lægens handlinger.

    Derfor mener Radikal Ungdom, at det skal forblive lovligt at kunne konstruere en kunstig hymen, men sundhedsvæsenet skal rådgive og evt. sætte kvinderne i kontakt med sociale myndigheder.

  • Den nuværende barselslovgivning gør forskel på kønnene og udelukker muligheden for flere juridiske forældre. Der er udfordringer med kvinder i den fødedygtige alder, der bliver fravalgt på arbejdsmarkedet, mænd, der ikke får lov til at tage barsel af deres arbejdsgiver, og personer tilhørende seksuelle minoriteter, som stilles dårligere end den traditionelle familie.

  • I 2019 var der ifølge Danmarks Statistik 1465 danske familier, hvor to personer af samme køn bor sammen og har hjemmeboende børn. Mange af disse børn har flere end to sociale forældre, som er aktivt involveret i store dele af barnets opvækst, men disse har ikke de rettigheder, som følger med forældreskab. Denne problemstilling rammer flere ikke-traditionelle familiekonstruktioner.

    Derfor mener Radikal Ungdom:

    • Det juridiske forældreskab skal kunne tilfalde mere end to personer, dog maksimalt fire.

    • Det skal tilstræbes, at barnet maksimalt er bosat i to husstande.

  • Ungeråd er med til at sikre, at børn og unge har indflydelse på den politiske dagsorden. Det er allerede lovpligtigt, at hver kommune skal oprette et ældre- eller seniorråd til at rådgive byrådet, så hvorfor ikke lave en lignende konstellation for unge? Meget kommunalpolitik har direkte indflydelse på børn og unges hverdag.

    Derfor mener Radikal Ungdom, at kommunale ungeråd skal oprettes i alle landets kommuner. Den individuelle sammensætning og måde at vælge repræsentanter er op til de enkelte kommuner, dog skal ungerådene minimum have høringsret i spørgsmål, der vedrører børn og unge. 

  • I Danmark er diskrimination baseret på køn, etnicitet, religion og seksuel orientering generelt ikke acceptabelt. Dog er det lovligt for vielsesforrettere at nægte at vie par af samme køn.

    Radikal Ungdom mener at tro er et privat anliggende, men da den danske stat har pligt til at understøtte folkekirken, støtter staten defacto diskriminination omkring visse vielser. 

    Derfor mener Radikal Ungdom, at så længe den danske stat og folkekirken ikke er adskilt, skal præster der nægter at vie folk pga. deres seksuelle orientering, køn eller andre diskriminerende faktorer, have frataget deres vielsesbemyndighed.

  • Radikal Ungdom mener, at den danske regering bør lægge pres på den færøske regering for at indføre fri abort. Fri abort og retten til egen krop er en dansk mærkesag. Danmark er et foregangsland, når det kommer til at støtte fri abort i udviklingslande, og derfor bør færinger ligesom danskere og grønlændere have retten til fri abort.

    Indtil da mener Radikal Ungdom, at færinger, som ønsker at få foretaget en abort, skal have retten til fri abort i det danske sundhedsvæsen uden krav om bopæl i Danmark eller dansk CPR-nummer. Denne ret skal være gratis. 

  • I dag kan mænd med fx rejsningsproblemer få statsstøttet hjælp og medicin. Dog kan kvinder i dag som lider af anorgasmie, som altså ikke kan få orgasmer, ikke få offentlig hjælp, men må selv betale for en sexolog. Dette er diskriminering på baggrund af køn, da det prioriterer en køns seksuelle nydelse over det andets. 

    Derfor mener Radikal Ungdom, at kvinder, som er generet af anorgasmia, bør have mulighed for at få tilskud til sexolog med lægehenvisning. Desuden skal sexolog-uddannelsen gøres til en skattebetalt og SU-berettiget uddannelse, og den danske stat burde støtte forskning inden for den kvindelige orgasme og seksuelle nydelse.  

Programmer