Israel og Palæstina - tostatsløsningen
Indledning
I omtrent de sidste 100 år er en konflikt imellem det israelske og palæstinensiske folk opblomstret i Israel/Palæstina-området. I 1948 forsøgte verdenssamfundet forgæves at finde en fredsløsning for parterne med FN’s delingsplan i det tidligere såkaldte “Mandate Palestine”.
Konflikten tog dog en anden drejning i 1967 efter Seksdagskrigen med besættelsen af resten af det historiske Palæstina. I kølvandet på Oslo-aftalen i 1993 var udsigten til fred mellem det palæstinensiske og israelske folk samt realiseringen af en tostatsløsning aldrig nogensinde tættere. På daværende tidspunkt var der dog kun 140.000 israelske bosættere i Gazastriben, Østjerusalem og Vestbredden, og udsigten til at skabe en palæstinensisk stat med bosætterne var realistisk. Antallet af bosættere er steget gevaldigt, og i dag er helt oppe på 800.000. Efterfølgende har der været andre brud på aftalen. Man må derfor erkende, at Oslo-aftalen er faldet fra hinanden og dermed ikkeeksisterende.
Fredsforhandlingerne mellem Israel og Palæstina har siden underskrivelsen af Oslo-aftalen været fastfrosset. Særligt har situationen efter Hamas’ angreb den 7. Oktober og Israels mod angreb forværret konflikten. Dette har gjort det endnu vigtigere at verdenssamfundet opsøger freden mellem de to lande i en tostatsløsning. Dette program er Radikal Ungdoms bud på konkrete tiltag, der kan hjælpe en løsning på konflikten på vej, hvor man tilgodeser både det israelske og palæstinensiske folk.
En stabil region
Som forklaret i indledningen til dette program er det henover de seneste årtier blevet evident, at de to parter ikke vil kunne leve i sameksistens uden pres fra omverdenen. Radikal Ungdom ønsker derfor at finde en løsning på konflikten, hvor begge parter har en gevaldig gevinst at hente. Dette kunne ske gennem oprettelsen af to stater i form af Israel og Palæstina.
Nedenfor fremlægges en række forslag til, hvordan sådan de to stater kunne sammensættes. Forslagene omhandler blandt andet måder, hvorpå man kan sikre sikkerhed for de to befolkningsgrupper med henblik på at sikre deres grænser.
Derfor foreslår Radikal Ungdom, at:
det er et centralt princip i skabelsen af en fredelig løsning på konflikten, at alle parter overholder menneskerettighederne og folkeretten.
Man bør sigte efter to stater, Israel og Palæstina, hvor palæstinensere og israelere kan bo hver for sig.
Man igennem en fredsaftale fastsætter hvor grænserne mellem de to lande skal være
Denne grænse skal i det nødvendige antal år være bevogtet af FNs fredsbevarende styrker.
Vejen til de to stater
Det kræver et stort stykke politisk arbejde at forme to selvstændige stater. Når disse to nationer er præget af årtiers splid og konflikt, gør dette sig endnu mere gældende. I overgangsperioden til to stater er det vigtigt, at der skabes et stærkt politisk fundament for begge nationer. Dette kræver blandt andet effektivt diplomatisk arbejde både mellem interne og eksterne aktører. Oprettelsen af den nye stat Palæstina og gentegningen af den Israelske grænse. Israel vil også kræve en gevaldig humanitær og økonomisk indsats for at sikre et stærkt økonomisk fundament, som de to stater kan opbygges omkring.
Derfor mener Radikal Ungdom, at:
fredsforhandlinger skal påbegyndes og videreføres med de stridende parter
forhandlingerne bør foregå̊ med en neutral tredjepart som mægler.
alle planer om udvidelse af de israelske bosættelser skal sættes på hold.
bevægelsesfriheden skal forbedres markant - både for mennesker og for varer. Det forudsætter, at man blandt andet påbegynder nedlæggelsen af de såkaldte separationsbarrierer og checkpoints.
Jerusalem skal frisættes som en særlig stat under bestyrelse af FN grundet dens vigtighed for de tre store abrahamiske religioner.
Danmarks og Den Europæiske Unions rolle
Løsningen på konflikten ligger i høj grad internt mellem de to lande, men det betyder ikke, at vi blot bør se passivt til fra dansk og europæisk side. Vi bør tage ansvar i konflikten og gøre vores bedste for at sikre en fredelig og stabil løsning på den årtier-lange konflikt og presse på for skabelsen af to selvstændige stater.
Derfor mener Radikal Ungdom, at:
Danmark skal anerkende Palæstina som en selvstændig stat og arbejde for, at Palæstina får en ambassade i EU.
såfremt Israel og Palæstina bliver enige om en tostatsløsning på den igangværende konflikt bør Den Europæiske Union tilbyde de nye stater en associeringsaftale.