Gymnasiale uddannelser
Indledning
Den danske ungdom er privilegeret ved at vokse op med lige adgang til god uddannelse. For de fleste danske unge er en ungdomsuddannelse anset som selvfølge og gymnasiet er særligt eftertragtet. Det moderne gymnasium har sejret. Men det brede gymnasium har også båret problemer med manglende socialt mobilitet med sig, og det truer med at blive så stort et system, at det enkelte menneske bliver glemt. Dette er problemer, der fortjener at blive set i en større sammenhæng, og som kalder på større visioner end de årlige diskussioner af procenter på finansloven. Radikal Ungdom mener, at det moderne gymnasium skal bidrage til at løse sociale problemer. Vi mener, at de gymnasiale uddannelser skal ses som en del af et større uddannelsessystem, der viser sin tillid til elever og studerende ved at fokusere på muligheder frem for begrænsninger. Vi mener, at den bedste uddannelse sker, når elever er motiverede, fokuserede og interesserede i at lære.
Studievejledning
De gymnasiale uddannelser er for mange elever et stop mellem folkeskolen og en videregående uddannelse. Derfor er det interessant at kigge på både folkeskolens ungdomsuddannelsesvejledning (UU-vejledning) og de gymnasiale uddannelsers studievejledning, som indeholder vejledning igennem gymnasietiden og vejledning om valget af en videregående uddannelse. Studie- og UU-vejledning er til for at give unge mennesker det bedst mulige grundlag for at vælge en uddannelse. Den gode studie- og UU-vejledning er derfor både oplysende om de forskellige muligheder og udspørgende over for eleven. Dermed er det både elevens faglige styrker, men også deres interesser og motivation, der skal være parametre for det rigtige uddannelsesvalg. Den gode studie- og UU-vejledning er samtidig et afgørende redskab for at mindske frafald og sociale problemer i de gymnasiale uddannelser.
Derfor mener Radikal Ungdom, at:
Der skal oprettes en uddannelse for studievejledere/UU-vejledere, parallelt til uddannelser i socialt arbejde, for at sikre at vejlederne har forskellige baggrunde og for at hæve anseelsen for jobbet.
Alle grundskoleelever skal til samtale med deres UU-vejleder og en af klassens teamlærere for at gennemgå og spørge ind til deres ungdomsuddannelsesvalg, uddannelsesparathed og motivation.
UU-vejledningsforløbets målsætning skal tilpasse den enkelte elev. For nogle kan fokus være valg af ungdomsuddannelse, mens fokus for andre kan ligge på valg af studieretning, uddannelsesparathed, sigte mod videregående uddannelse etc.
Det skal være nemmere for grundskoleeleven at tage et informeret valg om studieretninger på de gymnasiale uddannelser. Derfor skal der være et begrænset antal studieretninger, dog med mulighed for at ansøge om opretning af særlige linjer, der har som en del af deres formål at udvikle nye fagområder og undervisningsmetoder.
Der skal være større fokus på valgfag som en måde at variere fokus ud fra en mere generel studieretning.
Studiepraktik forløb skal sidestilles med deltagelse i almenundervisning således, at det for den enkelte elev ikke registres fraværnede for deltagelse i studiepraktik. Dette skal være med til at give eleverne den bedste mulighed for, at tage en informeret beslutning om valg af videregående uddannelse.
Dannelse
Dannelse har været en del af dansk uddannelsestankegang siden højskolebevægelsen. Men økonomiske prioriteringer trækker ofte fokus væk fra dannelse og i særdeleshed fra udvikling af nye og kreative idéer. Den moderne forståelse af dannelse er desuden præget af en idé om, at kvalitet er lig med udenadslære, og at dannelse er umuligt at evaluere. Den opfattelse mener Radikal Ungdom er forkert. Dannelse i vores uddannelsessystem har direkte betydning for fremtidens samfund, og en konstant udvikling og evaluering af dannelsen i undervisningen vil ofte skabe fornyelse og glæde i undervisningen. Netop det subjektive element i dannelse og evaluering heraf, skaber den udvikling og de nye tanker, der skal præge vores uddannelsessystem i fremtiden.
Derfor mener Radikal Ungdom, at:
Konkret undervisning i privatøkonomi skal være en del af pensum i matematik. I modsætning til den økonomiske grundforståelse, der undervises i folkeskolen, er det oplagt at undervise i de problemstillinger eleverne møder i deres egen privatøkonomi. Det kunne fx være i forhold til ansøgning om SU.
Idræt skal indeholde undervisning i, hvordan man undgår arbejdsskader, der ofte fremkommer ved stillesiddende kontorjob.
De gymnasiale uddannelser selv skal råde over, hvilke fremmedsprog de udbyder. Dette kan eksempelvis udarbejdes i dialog med eleverne. Dog skal gymnasiet selv være økonomisk ansvarlige for holdet.
Gruppearbejde i gymnasiet skal tilskyndes ved at øge fokus på det gode gruppearbejde i undervisningen, og ved at give mulighed for gruppeeksamener.
Efter-skole-aktiviteter er en vigtig del af gymnasielivet og skal tilskyndes fra gymnasiets side. Det vil desuden ofte give mening at de er elevstyrede.
Tværfaglighed, innovation, videnskabsteori og solide metodeegenskaber er afgørende, både for efteruddannelse og et kommende arbejdsliv. Derfor skal faget Almen Studieforberedelse genindføres.
Undervisningsdifferentiering
Lige adgang til uddannelse er en hjørnesten i et godt samfund. Derfor er bredden på det moderne gymnasium en anledning til at udvikle undervisningsdifferentiering sådan, at der ikke kun er lige adgang til optagelse på gymnasierne, men også lige adgang til stoffet, uanset baggrund og fortrukken indlæringsmetode. Undervisningsdifferentiering handler om at se det hele menneskes styrker og svagheder både inden og uden for fagområdet. Derfor kræver undervisningsdifferentiering også, en høj grad af tiltro til lærernes vurdering. Det centrale mål for undervisningsdifferentiering bør være at ramme den enkelte elev dér, hvor de lære bedst og bliver motiverede til at lærer mere.
Derfor mener Radikal Ungdom, at:
Niveaudeling af klasser med fordel kan baseres på indlæringsmetode frem for paratviden og karakterer.
De enkelte gymnasier og lærere skal have en høj grad af metodefrihed i forhold til, hvordan de ønsker at differentierer deres undervisning. Dette bør dog altid ske i samarbejde med elever.
Der skal udvikles bedre metoder til vidensdeling mellem lærere på de gymnasiale uddannelser.
Det er en naturlig følge af at se elever som hele mennesker, at man også benytter sig af kompetencer, der ligger uden for det faglige fokus. Derfor skal der gives bedre mulighed for elev–til-elev undervisning både internt i gymnasiet og på tværs af uddannelsesinstitutioner.
Der skal oprettes flere talentprogrammer, hvis fokus ikke er karakterer eller videreuddannelse, men glæde ved at lærer og forståelse af, hvordan den opnåede viden hænger sammen med resten af samfundet.
Det brede gymnasium
Det moderne gymnasium er et bredt gymnasium, der reflekterer, at flere og flere unge ser uddannelse som et grundvilkår for en god tilværelse. Radikal Ungdom mener, at den store andel af unge på ungdomsuddannelser er en stor fordel for vores samfund. Det brede gymnasium har imidlertid skabt en større variation i eleveres kompetencer og baggrund. Selvom den langsigtede løsning i nogle tilfælde må værre større fokus på studievejledning, må de gymnasiale uddannelser i fremtiden udvikle undervisningen i retning mod, at motivation skal vægte højere end baggrund for elevens præstation.
Derfor mener Radikal Ungdom, at:
Fokus på årsagen til fravær skal være en større del af indsatsen for bekæmpelsen af frafald.
Det er nødvendigt at fokusere på, at der ikke bliver store kvalitetsforskelle på de enkelte gymnasier på grund af vilkår som geografi. Kvaliteten på uddannelsesinstitutioner har ofte en tæt sammenhæng med hvor grundskolernes dygtige elever søger hen. For at bekæmpe kvalitetsforskellene må fokus være at hæve kvaliteten på nedprioriterede gymnasier. Dette kan fx ske ved at investerer i talentprogrammer og give mulighed for at tilbyde særlige profilfag.
Det skal være muligt for geografisk tætte gymnasier at oprette ”sociale deleklasser”, hvor gymnasierne kan oprette et faghold med elever fra to gymnasier. Dette skal sikre en større udveksling imellem elever af forskellige sociale baggrunde. Det vil desuden give mulighed for at oprette flere faghold, som der ellers ikke ville have været nok elever til på ét gymnasium.
Evaluering og karakterer
Evaluering skal understøtte et fokus på og en glæde ved at lære frem for et fokus på at præstere. Det nuværende karaktersystem lever ikke altid op til denne målsætning, fordi det for mange bliver anset som en evaluering af præstation. Evaluering bør altid være motiverende og konkret, således at den kan bruges til at blive bedre. Det feedback eleven får er med til at afgøre, om eleven lærer at forstå stoffet frem for blot at lærer det uden ad. Man må dog anderkende at evalueringsformen for mange elever er en drivende motivation, en motivation, der kan udmønte sig forskelligt fra elev til elev og emne til emne. Derfor kan én form for evaluering ikke stå alene, men bør udvikles i et samarbejde mellem lærer og elever. Endeligt skal overgangene mellem uddannelser afspejle tiltro til eleverne og derfor baseres på muligheder og ikke begrænsninger ved optagelse.
Derfor mener Radikal ungdom, at:
Motiverende og konkret evaluering i sammenhæng med karaktergivning skal være en del af lærerplanen i gymnasielærernes pædagogikum.
Der skal gives færre karakterer i den daglige undervisning. For eksempel kan karakterer for mindre afleveringer erstattes med god formativ evaluering, som hjælper eleverne med at udvikle sig fagligt og sætter fokus på læring frem for præstation
Eleverne skal inddrages i udvikling af evalueringsmetoderne både på nationalt plan og i den enkelte undervisningssituation.
Års- og terminskarakterer skal gøres frivillige, da karakterer ikke skal være et obligatorisk, men frivilligt evalueringsværktøj.
Eksamener skal erstattes med forskellige former for alternative afsluttende prøver eller projekter. Disse skal være tilpasset formålet med uddannelsen og have fokus på bredere kompetencer. Uddannelsesstederne skal i langt højere grad end i dag selv kunne udforme afsluttende evalueringsformer, som er meningsfulde for dem.
Optagelsen på de videregående uddannelser ikke skal foregå gennem kvote 1 og 2, som vi kender det i dag, men i stedet gennem en optagelsesproces, som i langt højere grad udformes af uddannelserne selv og vægter relevante kompetencer og motivation. (Læs mere i programmet “Fremtidens optagelsessystem”)
Der ikke skal være karakterkrav ved optagelse på de gymnasiale uddannelser.
Det Internationale gymnasium
Danmarks størrelse afgør, at den unge generation må forberede sig på et liv, der er stærkt influeret af den omgivende verden. Udvekslingen af viden og værdier i det globale samfund regner vi i Radikal Ungdom som en stor fordel.De internationale gymnasiale ungdomsuddannelser bidrager til et danske samfund ved at introducere et globalt perspektiv til den danske ungdom, og at udbrede danske værdier i verden. Derfor skal internationale studerende og ungdomsuddannelser knyttes tættere til det danske uddannelsessystem, således at både danske og udenlandske studerende har mulighed for og lyst til at læse videre i Danmark.
Derfor mener Radikal Ungdom, at:
Internationale ungdomsuddannelser ikke bør straffes i omregningen af karakterer. Omregningen skal derfor løbende evalueres og ikke fastsættes efter et estimeret gennemsnit.
Internationale ungdomsuddannelser skal ligestilles økonomisk med andre gymnasiale uddannelser.
Der skal være bedre mulighed for udveksling, der indgår som en del af uddannelsesforløbet og ikke kun fungerer som en afbrydelse. Samtidig skal der være bedre forhold for udenlandske studerende, der ønsker et udvekslingsforløb i Danmark.