Erhvervsprogram

En positiv udvikling i dansk erhvervsliv er fuldstændig afgørende for danske borgeres velfærd. Derfor er Radikal Ungdom fokuseret på at skabe et konkurrencedygtigt erhvervsliv, der kan sikre danske arbejdspladser med gode lønninger og arbejdsforhold. Dette kræver dog, at man skaber bedre rammebetingelser for dansk erhvervsliv. Danmark skal vinde fremtidens øgede konkurrence ved at have den bedst uddannede arbejdsstyrke, en sammenhængende infrastruktur, en bedre adgang til risikovillig kapital, mere forskning i fremtidens løsninger og flere dygtige udlændinge på det danske arbejdsmarked. Vi tror, at disse elementer er afgørende for at kunne konkurrere i en verden, hvor erhvervsudviklingen de kommende år, vil være præget af massiv konkurrence, øget globalisering og en revolution indenfor IT og robotteknologi. Derudover ønsker Radikal Ungdom at skabe en nation af iværksættere. Vi skal give langt flere danskere modet på, og mulighederne for, at starte deres egen virksomhed. På den måde vil Danmark som nation blive rigere, og vi vil kunne bidrage med vores viden og idéer til at løse udfordringer i hele verden indenfor eksempelvis grøn omstilling og velfærdsteknologi.

Lokale rammer

Mange kommuner har svært ved at skabe nye arbejdspladser og tage de rette initiativer til at iværksætte projekter lokalt. Derfor mener Radikal Ungdom, at der skal skabes bedre rammer for lokale virksomheder, så især iværksættere har mulighed for at få kommunen i vækst - både kulturelt og økonomisk. Det vil på lang sigt ikke kun gavne kommunerne men også væksten i hele Danmark. For hvis mange små og mellemstore virksomheder kommer i vækst, vil beskæftigelsen blive øget, hvilket vil sikre at flere kan komme ud og tage del i arbejdsmarkedet.

Derfor mener Radikale ungdom at:

  • Der skal være en øget udlicitering af primært tekniske opgaver. Kommunernes tekniske opgaver såsom plæneklipning og opsamling af affald bør udbydes til private. Det vil øge konkurrencen og give bedre muligheder for, at små renovationsvirksomheder kan vokse.

  • Kommunerne skal stille attraktive lokaler og områder til rådighed. Kødbyen i København er et klokkeklart eksempel på, hvordan Københavns Kommune har skabt kultur og vækst ved at tiltrække mange små iværksætter med gode idéer. Udover lokaler og et attraktivt område er hovedingrediensen for disse områder, at virksomhederne ikke har nogen afståelsesret. Ved en fjernelse af afståelsesretten sikrer man, at der hele tiden er en udskiftning af forskellige entreprenører.

  • Der skal være en ordentlig kommunal digital infrastruktur. Vil man skabe de bedste forhold for at blive iværksætter, er adgangen til det digitale marked fuldstændigt afgørende. Der bør derfor afsættes flere midler til udviklingen af teknologisk infrastruktur i Danmark.

  • Der skal være længere støtteordninger til iværksætterforeninger. På nuværende tidspunkt har alt for mange kommuner korte kontrakter med den lokale iværksætterforening. Dette betyder, at iværksætterforeninger skal bruge alt for mange kræfter på at sikre næste bevilling i stedet for at rådgive iværksættere.

  • Der skal laves en strømlining af kommunale, regionale, nationale og europæiske støtteordninger. I dag er der alt for mange forskellige indgange til disse ordninger og alt for mange forskellige indgange til iværksættersparring. Ved at samle flere af disse vækstorienterede tiltag i én administration, vil iværksætterne lettere kunne få den rette hjælp, sparring og kapital

  • Der skal investeres massivt i infrastruktur, så de forskellige landsdele i Danmark bliver bundet bedre sammen.

Fremtidens arbejdskraft

For at sikre det danske erhvervsliv i fremtiden er det altafgørende med en arbejdsstyrke, som formår at tilpasse sig et erhvervsliv i forandring. En stærkere iværksætterkultur og en mere kreativ tilgang til det at drive virksomhed, er ikke noget der skabes fra den ene dag til den anden men derimod en langvarig proces. Grundlaget for idégenerering og iværksætteri findes gennem hele livet, men skal støttes i langt højere grad end det ses i dag i eksempelvis folkeskolen. Derudover skal vi skabe en arbejdsstyrke, som igennem hele arbejdslivet har mulighed for at efteruddanne sig. For når robotter og kunstig intelligens rykker ind på det danske arbejdsmarked, skal vi være omstillingsparate og udnytte teknologiens muligheder.

Derfor mener Radikal Ungdom at:

  • Folkeskoleelever skal opnå en højere teknologisk forståelse ved blandt andet at stifte bekendtskab med grundlæggende programmering. Dette gøres, for at understøtte det teknologiske aspekt af iværksætteri og samtidig elevernes generelle ageren i en højteknologisk verden.

  • Der skal skabes et landsdækkende iværksætterprojekt, hvor folkeskoler kan vælge at omlægge deres undervisning i en mere projektorienteret retning, hvor målet er, at eleverne selv skal opleve at være iværksætter.

  • Iværksættere som er under ungdoms- og videregående uddannelse, skal kunne tilbydes at studere på deltid på samme vilkår som elitesportsudøvere. Dette skaber bedre rum og mulighed for at være ung og iværksætter.

  • Tanken om ”åben skole” skal i højere grad også inddrage lokale iværksættere og virksomheder, både for at skabe større synlighed om virksomhedernes rolle i lokalområdet og for at skabe større bevidsthed om muligheden for at arbejde som iværksætter.

  • Man skal skabe større og bedre muligheder for at skifte spor i sin karriere og løfte sit uddannelsesniveau ved for eksempel at gå fra at være ufaglært til faglært gennem voksenlærling-ordningen eller fra faglært til en videregående uddannelse.

  • Der skal oprettes en uddannelseskonto, så lønmodtagere løbende gennem deres liv sparrer op til efteruddannelse på samme måde, som de sparrer op til pension.

  • Der skal oprettes en medarbejdergaranti til danske virksomheder. Denne består i, at alle Danske virksomheder skal have lov til at rekruttere i udlandet, såfremt arbejdskraften ikke kan findes i Danmark. Det er dog et krav, at danske løn- og arbejdsforhold overholdes.