Den Sociale Union
Indledning
Den Europæiske Union blev dannet ud fra grundprincipperne om mere og friere samhandel på tværs af de nationale grænser. Siden da er samarbejdet vokset, og er blevet et tværnationalt fællesskab, der har sikret bedre vilkår for miljøet, freden og vores fælles velstand. Den Europæiske Union kan derfor ikke længere, siges udelukkende at være en handelsunion. Med udbygningen af det indre marked kommer også fælles udfordringer, og en af disse udfordringer er manglen på social sikkerhed for den europæiske borger. En udfordring der har resulteret i stadig større ulighed, usikkerhed og EU-skepsis. Et stærkt EU er et EU, der kan gøre en positiv forskel for alle borgeres hverdag, og ønsker vi et europæisk kontinent, der vokser sig stadig stærkere og tættere sammen, er vi i fællesskab nødt til at skabe en ramme for vores sociale rettigheder. Dannelsen af en Social Union er et afgørende tiltag mod sikringen af EU’s fremtid.
Grundlæggende visioner for den sociale union
Den Europæiske Union er til for den enkelte borger. Når social ulighed og usikkerhed i stadig stigende grad splitter vores samfund ad, må det således være EU’s opgave at træde til. Kommissionens ønske om oprettelsen af en social søjle i det europæiske samarbejde er en prioritet, som imødekommer de problemer, og som kan skabe en nødvendig positiv forandring i vores alles hverdag. Det er et ønske, vi i Radikal Ungdom derfor støtter.
Radikal Ungdom mener derfor, at:
Det bør være af høj prioritet for Den Europæiske Union, at skabe en social søjle.
En social søjle bør omhandle alle EU-medlemslande, og ikke kun stater i Euro-zonen. Dette skal ske med respekt for de forskellige landes diversitet og styrker.
En social søjle bør være konkret og lovgivende, selv hvis dette indebærer ændringer i traktaterne.
Den sociale søjle bør håndhæves af EU's institutioner i tæt samarbejde med medlemslandene. Opfylder en medlemsstat ikke den sociale søjles mål, bør det ligeledes have konsekvenser fastsat af EU’s institutioner.
Det bør være en prioritet i den sociale søjle, at minimere analfabetisme i samtlige medlemslande, således at ingen borger skal gå i gennem livet uden et minimum af kundskaber inden for sprog.
Det skal være grundlæggende for den sociale søjle, at den bidrager til kampen mod ulighed og diskrimination på baggrund af køn, seksualitet, nationalitet, alder, race og religion.
Lige muligheder og adgang til arbejdsmarkedet
Alle skal have lige mulighed for at komme på arbejdsmarkedet. Der må fra arbejdsgivernes side ikke diskrimineres. Det er Den Europæiske Unions opgave at sikre, et tilgængeligt, åbent og lige arbejdsmarked for alle unionens borgere. I Radikal Ungdom betragter vi det som en af grundstenene i den frie bevægelighed, at vi frit kan søge og vælge jobs uden tanke på landegrænser.
Radikal Ungdom mener derfor, at:
Der ikke bør være en fælles mindsteløn i EU.
EU skal sikre, at personer med de samme kvalifikationer, der udfører det samme stykke arbejde og arbejder i det samme land, skal modtage lige løn. Dette krav gælder også, selvom man arbejder i et andet land, end der hvor man er bosat.
der skal sikres barsel på lige vilkår uanset køn i EU
Retfærdige rettigheder på arbejdsmarkedet
Det er relevant for både velstående og knapt så velstående lande, at der er lige rettigheder på arbejdsmarkedet for bl.a. at undgå løndumping og diskrimination. Der kan forekomme diskriminerende valg både op ad og ned ad. Det er vigtigt at undgå, for at sikre den ens og lige behandling.
Radikal Ungdom mener derfor, at:
Man har samme rettigheder på arbejdsmarkedet i det land hvor man har arbejde, som sine kollegaer med samme kvalifikationer. Uanset national baggrund og bosted. Dette omhandler både løn, pensionsvilkår, sygedage etc.
Ved arbejdsskader bør den pågældende nation være ansvarshaver for at sikre nødvendig behandling samt kompensation. Det skal ske ved gældende regler i den medlemsstat hvor skaden pådraget.
Alle medlemslande skal lægge yderligere vægt på en fælles indsats mod socialdumping på tværs af landegrænser.
Passende social beskyttelse
Det er et grundlag for den europæiske union, at enhver borger skal føle sig tryg og sikker på arbejdsmarkedet og i sin dagligdag. For at sikre dette er det vigtigt, at borgerne i EU har retfærdige og lige sociale rettigheder på tværs af alle medlemslandene.
Radikal Ungdom mener derfor, at:
I det land hvor man betaler indkomstskat, har man ret til sociale ydelser efter landets gældende regler. Dette gælder børnepenge, pension, arbejdsløshedsgoder- og ydelser, handicaprettigheder etc.
Man har ret til børnepasning og undervisning i det land hvor børnene er bosat, efter det det pågældende lands lovgivning. Det giver bedst stabilitet for børnene, hvilket må være højeste prioritet.
Alle medlemslande skal have pligt til, at informere om de gældende rettigheder til sociale ydelser enhver fremmedarbejder har, når han eller hun opnår beskæftigelse i landet. Det bør ligeledes fortsat være en rettighed som borger, at få stillet juridisk rådgivning til rådighed, såfremt man ikke selv har ressourcerne til selv at anskaffe det.
Den Europæiske Union skal sikre, at medlemslandene hver i sær sikrer en minimumsstandard for arbejderne, således at alle borgere har en levestandard svarende til FN’s mål. Det vil sige, at man som borger har adgang til: varme, rindende vand, el, bolig, banker og lægehjælp
Lave et klart sæt handicap-rettigheder med større detaljeringsgrad end FN’s handicapkonvention med en klageinstans til somatiske og psykiske handicap.